L’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de Cappont va acollir ahir l’acte de cloenda del projecte IlerCovid en què es van exposar els resultats finals després de 18 mesos d’estudi sobre l’impacte de les pandèmies.
Es tracta d’un projecte de recerca multidisciplinari dut a terme per cinc facultats de la UdL i els centres Agrotecnio i IRBLleida per tal de fomentar l’educació científica de la població lleidatana sobre el Covid-19. El projecte s’ha organitzat en quatre àrees: Biotecnologia Vegetal i NeuroCovid, Intel·ligència Artificial, Educació, Art i Salut i Comunicació Científica.
La iniciativa ha tingut un gran impacte social als municipis de la demarcació de Lleida. IlerCovid ha acollit més de 800 persones entre estudiants de batxillerat que han participat en els diferents tallers científics i gent gran que ha assistit a les xerrades educatives. En aquest sentit, 22 municipis lleidatans es van sumar a l’activitat Repensant la Covid-19: Un aprenentatge i una vivència col·lectiva en què personal de medicina, infermeria i fisioteràpia va promoure els hàbits de vida saludables i millorar la gestió emocional de les persones que han fet front a la pandèmia. A més, 14 instituts del Segrià van participar en el taller Aprenem a produir vacunes en plantes i aprendre sobre com es poden desenvolupar productes farmacològics mitjançant l’edició genètica de plantes.
En el marc del projecte s’han presentat diferents eines virtuals relacionades amb les dades del coronavirus i l’aprenentatge de conceptes epidemiològics i s’ha inaugurat el primer museu virtual sobre les pandèmies, que analitza set de les pandèmies més destacades de la història a partir de la història, l’art i els progressos científics i socials.
L’acte de cloenda de la iniciativa va comptar amb les ponències del doctor Julià Blanco, que va fer un repàs cronològic sobre la pandèmia, des de la seva irrupció al mercat de Wuhan fins al moment actual, i de Divina Ferreny, que va ocupar el càrrec de gerent de la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu durant els mesos més complicats del Covid-19.