El guionista i escriptor d’Alcoletge (Lleida) Joel C. Pineda debuta amb el seu primer llibre, un recull de relats sota el títol de ‘Julius’, que transporta als lectors a la Nord-amèrica profunda a través d’històries basades en personatges reals.
Joel C. Pineda va complir un dels seus somnis ara fa uns anys: viatjar als Estats Units i barrejar-se amb la societat que el jove escriptor afirma, “tenia una mica idealitzada per com l’havia percebut cultural a través del cinema i les sèries ”. Així, l’autor del recull de relats sota el títol de Julius confessa que “vaig escriure els relats ja fa tres anys i els tenia guardats en un calaix” i procedeix l’explicació cronològica per afegir que “fins que els hi vaig deixar llegir a un amic que em va recomanar enviar-los a un editorial per a la seva publicació ”.
L’escriptor afirma que “vaig començar a escriure relats perquè és un gènere curt, queuger, que em va molt bé per parlar d’aquests personatges perdedors que protagonitzen cada història de Julius, retrats d’un estrat de la societat americana que ens crea entre rebuig i admiració ”. Així, a través d’onze relats, la primera obra publicada de Joel C. Pineda endinsa als lectors en escenaris sòrdids i esbojarrats de la mà de personatges rics, ambiciosos, somiadors i inadaptats pels qui es pot sentir tendresa i inclús, sentir-s ‘hi identificat d’alguna manera.
“Són personatges reals, potser una mica exagerats ia vegades, al contrari, un pèl suavitzats” argumenta l’autor, i afegeix que “formen part d’un món i un entorn que els hi ha donat l’esquena, i una societat que els menysprea ”.
En Joel reflexiona sobre la passió per llegir i escriure, i sentència que “necessito explicar històries, no només de forma oral, sinó també per escrit, per tal de compartir les meves vivències i experiències, el meu punt de vista sobre el que em crida l’atenció del món ”. En aquest sentit, el jove escriptor observa que “el format de relat agilitza l’escriptura, sintetitza les idees i fomenta la lectura, ja que en pocs temps es pot descobrir una història en una trajectòria en tren o en autobús, abans d’anar a dormir o una tarda a la platja ”.
“Internet i les xarxes socials han fet arribar ‘Julius’ molt més lluny del que em pensava”
Julius va veure la llum a principis de l’estiu, poc després dels períodes de desescalada després del confinament total de la població durant els primers mesos del Covid-19. Per aquest motiu, l’autor de l’obra fa valdre les eines que li han permès promocionar el seu llibre en una època “difícil per realitzar una presentació de manera presencial a les llibreries i punts de venda”. Així, en Joel explica que “gràcies a Internet i els xarxes socials, Julius ha arribat molt més lluny del que em pensava” i afegeix sobre la difusió de la boca-orella en l’era digital que “els meus amics i els seguidors dels meus perfils a les diferents xarxes com Instagram i Facebook, es van engrescar a compartir també amb els seus seguidors la publicació del meu llibre, fet que va derivar en què s’anés corrent la veu de forma virtual i em va portar a tenir molta demanda i una relació més propera amb els lectors ”. Una mostra de l’èxit que Julius està tenint tot i les restriccions en la promoció per la pandèmia, és que actualment ja es troba en la seva segona edició.