Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/h

18 febrer 2020

L'endemà de Sant JordiL’endemà de Sant Jordi, els poemes de Joan Brossa sacsegen la tauleta de nit. L’Odissea navega en un mar en calma, ja és a casa, però sap que en qualsevol moment es poden desbocar els vents. L’amor reposa en un gerro d’aigua i els seus pètals fan olor de vida tallada.

Passada la llegenda, el pis torna a ser una casa plena de llibres inundats de pols, se n’hauria de fer tria, i les plantes que habiten el menjador reclamen atenció amb la punta de les seves fulles tocant al gres. La floristeria del veïnat treu al carrer algunes roses del dia anterior, però, sobretot, mimosa i ginesta. La florista sembla Mercè Rodoreda, ajupida, a l’aparador, entre camèlies, un pèl malcarada, dient que de flors i de llibres, en calen tot l’any. 

Milers de lleidatanes i lleidatans van sortir als carrers el 23 d’abril per celebrar aquesta tradició catalana, tot i la pluja d’última hora, just en el moment que s’hi sumaven els que pleguen a partir de les set (LA MAÑANA, Antonio Megías, 24-04).

Dona felicitat regalar un llibre o una flor als que més estimes, però, per què no es té la constància de fer-ho més sovint? Està bé que hi hagi una festa, que es reivindiqui i que salti als titulars l’amor dels catalans pel saber i la natura, però que aquesta no sigui l’única data.

compren llibres només una vegada a l’any i els que en compren cada setmana no surten a la diada. Cal portar als nens i nenes a les llibreries infantils, i que s’hi perdin, perquè un s’hi troba passades dos pàgines i se sent en un parc d’atraccions, ple de colors, éssers màgics i lletres.

Deixant de banda les vendes d’autors i autores locals, a Catalunya han triomfat bona part dels llibres promocionals, els que més pressupost tenien, els que més s’han anunciat, els que els grans grups editorials recomanaven a tort i a dret que es compressin. S’haurien d’incorporar canvis a una celebració en què mana el poder, on la gent compra el que li diuen que ha de comprar i els llibreters, cada vegada més, haurien d’optar per recomanar llibres de qualitat, perquè això ha de fer un bon prescriptor, tot i els impediments que ells també es troben. 

Un poeta lleidatà, un savi, explicava que ell ja no signa per Sant Jordi. Abans ho feia, però es tornava petit al costat dels autors mediàtics. L’entreteniment guanya a la literatura. Els llibres fàcils són més llegits que els que demanen atenció, calma i esforç, com qualsevol lectura de qualitat. Estimem la nostra festa, plena de pàgines o de fulles, però l’estimem malament i mentre la celebrem assumim el patró dels grans trepitjant contra els febles. David contra Goliat una vegada més.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: