Lleida
4 - 15° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

14 desembre 2018

L'alimentació agafa forçaAquesta setmana s’ha celebrat la 22a edició de la Fira Alimentària, el certamen més destacat del sector de l’alimentació i les begudes a l’Estat, i un dels més importants del món que, 42 anys després del seu naixement, per primera vegada s’ha celebrat de forma conjunta amb Hostelco, el saló dedicat a l’hostaleria. El balanç torna a ser espectacular, amb prop de 150.000 visitants registrats, un 30% dels quals són internacionals, procedents de 156 països diferents, a banda del fet que aquestes dades suposen que ha crescut en gairebé 8.000 assistents respecte de la darrera edició de 2016.
Les dues fires han omplert més de 100.000 metres quadrats de superfície neta expositora, repartits en 8 pavellons dedicats al vi, la gastronomia i restauració, les conserves, els làctics i la carn, entre altres, que han reunit a 4.500 empreses procedents de 70 països diferents. En total, l’impacte econòmic estimat és de 200 milions d’euros, i un bon indicador de l’efectivitat aconseguida són els més de 1.400 compradors clau, importadors i distribuïdors d’Europa, Àsia, Amèrica Llatina i els EUA, que els dos certàmens han convidat amb l’objectiu d’incentivar el negoci i que han contribuït decisivament a què s’hi hagin celebrat més de 12.500 reunions de negocis amb les firmes expositores, el 10% més que en la passada edició.
Durant la celebració de les fires s’han presentat també més de 300 novetats i llançaments de futurs productes, vinculats majoritàriament a la gastronomia i la innovació, els principals atractius que hem volgut descobrir la majoria dels qui hem assistit a alguna de les 150 activitats d’aquesta edició. Així, les que han despertat més interès són les que ens han permès conèixer amb major profunditat les connexions cada vegada més potents i determinants entre les indústries alimentària, gastronòmica i turística, a banda de les nombroses demostracions gastronòmiques i dels premis atorgats als productes alimentaris més innovadors.
Amb tot, a través de les desenes de conferències organitzades per analitzar les tendències de consum actuals, la cita d’enguany també ha reflectit la forta aposta pel menjar saludable, orgànic, d’origen vegetal i ecològic que d’una manera o una altra ja fan la majoria de les empreses poc o molt relacionades amb el sector agroalimentari.
Per sort, edició rere edició hi observo més i més empreses lleidatanes, el que demostra la importància cada vegada més gran que tenen al món les avantguardes de l’alimentació, en les quals també volen les nostres indústries que tenen com a principis l’excel·lència i la qualitat. Així, en el marc d’Alimentària 2018 hem conegut que l’any passat es va batre un nou rècord d’exportació de productes agroalimentaris a l’Estat, amb un valor de més de 50.000 milions d’euros, el que confirma les bones expectatives d’un sector que, any rere any, genera més riquesa i ocupació.
En definitiva, si tenim en compte l’orografia del territori lleidatà, i la seva composició social i econòmica, més enllà del posicionament estratègic de ser considerat un dels rebosts del sud d’Europa, crec que entendrem la necessitat de continuar apostant descaradament per potenciar i facilitar la presència de la indústria alimentària en zones rurals, ja que contribueix decisivament a frenar la despoblació i esdevé un dels motors clau de la seva dinamització turística.
Per tant, voldria acabar recomanant a les institucions públiques locals i comarcals que, en la mesura del possible, ajudin els seus productors, cooperatives i empreses agroalimentàries a aprofitar les facilitats que ofereix la Generalitat de Catalunya per assistir a la pròxima edició de les fires Alimentària i Hostelco, que se celebraran del 20 al 23 d’abril del 2020 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Tinguin present el que ja prescrivia, més de 400 anys abans de Crist, Hipòcrates, considerat el pare de la medicina, quan ens aconsellava “que el nostre aliment sigui la nostra millor medicina”.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: