Lleida
19 / 39° C (sol)
97% 26 km/h

24 juny 2019

Per sucar-hi pa! 55a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les GarriguesAquesta setmana s’ha presentat la 55a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que tindrà lloc els pròxims 19, 20 i 21 de gener a les Borges Blanques, i que com cada any arriba plena de novetats sorprenents que superen amb escreix les expectatives de l’edició anterior.
Tot i la dificultat que comporta haver de superar un llistó ja elevat de per si, l’ambició per disposar d’un aparador cada vegada més útil al potent sector agroalimentari i a la dinamització econòmica del territori, ha fet que enguany ens presentin una fira que per primera vegada porta dues dones molt potents per a inaugurar i clausurar el certamen com són, respectivament, la periodista i escriptora Pilar Rahola, i l’exdiputada de les Garrigues i fins fa unes setmanes membre sobiranista de la Mesa del Parlament de Catalunya, Ramona Barrufet.
D’aquesta manera, els organitzadors aconsegueixen convertir el seu certamen en una eina imprescindible per homenatjar, una vegada ha decidit no repetir com a parlamentària, el compromís de molts i molts anys amb la comarca i la democràcia catalana, que l’ha portat a estar vivint un autèntic malson, perseguida judicialment per l’unionisme espanyol.
Però els contundents missatges que adreça al país el Patronat Fira de les Garrigues no s’acaben aquí, ja que enguany han decidit agermanar-se amb la fira més dolça del territori, la del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, per unir dos dels productes punta de llança dels productes agroalimentaris de qualitat que fem al rebost de Catalunya. A més a més, han escollit uns padrins de luxe per aquest agermanament, l’escriptor i periodista Francesc Canosa, creador del concepte Lleida Power que expressa tot el potencial per promocionar les comarques de Lleida; i la consellera d’Agricultura a l’exili, Meritxell Serret, amb qui es connectarà telemàticament durant el certamen. Així, la Fira de l’Oli i les Garrigues reivindica que no podem normalitzar la injustícia que suposa que nou persones bones i honestes estiguin forçades a estar lluny de casa, privades de llibertat o d’estar amb els seus, a la presó o a l’exili per evitar-la, només per haver complert el programa de govern amb el qual es van presentar.
Però per si totes aquestes novetats fossin poques o senzilles de programar, aquest any tots els visitants que ens apropem a les Borges podrem gaudir, entre la setantena d’actes previstos per a grans i petits, d’un xou cooking diari cada tarda amb cuiners que acumulen 4 estrelles Michelin, que maridaran els seus plats exquisits amb el preuat or líquid garriguenc. Igualment, les famílies que comprin oli a la fira gaudiran gratuïtament d’un viatge en el nou Trenet de l’Oli que recorrerà la capital de les Garrigues durant el cap de setmana, i una trentena d’afortunats tindran la possibilitat de gaudir d’una autèntica experiència garriguenca el dissabte al matí aprenent en directe al camp com es cullen les olives, visitant una típica cabana de volta garriguenca, celebrant-hi un esmorzar de brasa, i finalitzant amb un tast d’olis, tot i que els responsables del certamen estan buscant la manera que els visitants es puguin endur l’oli de les olives que hauran collit ells mateixos.
Finalment, a banda del Concert de l’Oli del dissabte a la nit amb Txarango, els tradicionals Tres Tombs de Sant Antoni i la Cursa de l’Oli del diumenge al matí, les dues jornades tècniques sobre l’oli de dijous i divendres al matí, els dinars populars del divendres i dissabte, i la desena d’activitats infantils programades, enguany la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) hi ha organitzat com un tast solidari de caragols el dissabte al migdia, amb 800 racions a un euro, i destinarà tota la recaptació a l’ONG Càritas de les Borges Blanques, gràcies als patrocinis de l’Ajuntament de les Borges i la Cooperativa Agrícola El Soleràs, i la col·laboració del Gremi de Forners i l’Escola d’Hosteleria de Lleida.
Per tant, els recomano que s’hi escapin i donin un tomb entre els més de 160 estands que hi haurà al recinte, que arribarà gairebé als 8.000 metres quadrats, en els que hi haurà 32 empreses al Pavelló de l’Oli, fet que suposa el rècord històric d’expositors, superant els 31 que ja havia aconseguit l’any 2015; i comprin alguns dels seus grans olis de qualitat que podran tastar gratuïtament a l’Oli Bar. Quan ho facin, pensin que per alguna cosa el Premi Cultura de l’Oli 2018 ha estat concedit al Dr. Eduard Escrich, ja que fa més de 30 anys que estudia la relació entre la nutrició i el desenvolupament del càncer, on ha obtingut destacats resultats entre el consum d’oli d’oliva verge extra i la seva contribució a la prevenció del càncer de mama, entre altres beneficis i propietats protectores, especialment si es combina amb una dieta equilibrada i un estil de vida saludable. Només els cal recordar que, com va dir Hipòcrates, considerat el pare de la medicina moderna tots hauríem de fer “que el nostre aliment, sigui la nostra millor medicina”. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: