Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h

23 octubre 2019

'Agrocultura', possibilitats infinitesNo m’he pogut resistir a visitar la proposta de fruiturisme que ofereixen anualment des d’Aitona. Fa dos caps de setmana vam fer, en família, la ruta pels camps florits de presseguers, gaudint d’un meravellós mantell fúcsia que és un regal per la vista i per a tots els sentits. Sóc fill de pagès i he collit tota mena de fruita a casa i als camps dels meus veïns però mai m’havia parat a admirar la floració. Ho teníem davant dels ulls i no ho havíem valorat. Com pot ser?
I em pregunto, per què tanta gent? Per què aquesta tendència a visitar camps? Sabem, que de primeres, els humans tenim predominança en la percepció visual. D’aquí la dita “Allò li ha agradat moltíssim perquè li ha entrat pels ulls” i és ben cert que estèticament les rengleres d’arbres en plena floració es fan mirar. Són un goig per la vista! I una bona oportunitat per fer fotos de perfil, ho dic amb certa ironia perquè mòbils i càmeres no paraven de capturar imatges. No podem negar el poder de l’estètica i la tirania de la imatge desfermada per les xarxes socials.
Però també cal dir que aquest és el nostre món i que s’ha de saber acompanyar aquesta realitat de contingut, de propostes autèntiques, d’oferta de proximitat i de vinculació de les terres de ponent amb els productes de qualitat. El Baix Segrià, l’Horta de Lleida, el Pla d’Urgell, les Garrigues, la Noguera i altres indrets ponentins són els grans desconeguts de Catalunya i és hora d’obrir portes i convidar a la gent a casa nostra. Però primer haurem d’endreçar, explicar i ensenyar les possibilitats agroculturals de la nostra terra perquè tothom descobreixi als nostres productors i també les nostres tradicions i història. Calen accions i iniciatives en aquest sentit perquè és interessant la relació de l’atractiu de passejar, veure i conèixer el territori amb el vincle als nostres productes de qualitat. Fa uns mesos una amiga em va explicar que havia anat a una finca de Castelló. Hi havia un pagès que els va explicar com funcionava una plantació de mandarines i després de pagar una mena d’entrada va deixar entrar a tothom a la finca amb unes petites caixes de fusta, la gent es va collir les mandarines que van voler fins a emplenar el plató de fruita. Tothom va marxar a casa content, amb una interessant experiència, amb coneixements agroculturals explicats de primera mà i amb un bon producte de la terra. Aquesta és una gran possibilitat que se’ns obre davant dels ulls, la tenim davant i la podem explorar perquè nosaltres també som terra d’oportunitats.
Tenim séquies mil·lenàries, una llegendària història medieval alimentada per templers i reis de la corona catalanoaragonesa, un passat àrab vinculat a l’agricultura i el reg i molts costums pageses que podem compartir. És l’hora de l’agrocultura, de l’agroturisme i hem de saber fer-ho per anar de la mà amb la pagesia i la ramaderia de sempre, la nostra. El fruiturisme d’Aitona ha marcat el camí i ha demostrat de manera realista i pràctica que sí, que és possible si es fa bé, si es fa junts.
Ho va dir el llegendari actor nord-americà Milton Berle: “Si l’oportunitat no apareix, construeix una porta”. I aquesta porta té nom propi, es diu agrocultura. Hem d’estar preparats i construir plegats aquesta història que pot revaloritzar les nostres terres. Per això animo a totes les administracions, especialment Paeria i Generalitat, a anar de la mà per potenciar les terres de ponent, per fer que els i les joves tinguin interès i possibilitats amb els negocis agraris de les seves famílies. És el moment de renéixer, sabem de la crisi de preus, de l’abandonament de terres i de la manca de relleu. De vegades les crisis porten oportunitats i aquesta la tenim davant.  Vull citar la frase de capçalera dels amics i amigues de Turisme de Lleida dient: “Estem a mig camí de l’infinit”. Per aquest motiu és l’hora de fer el darrer pas perquè el món descobreixi l’Horta i tot Ponent!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: