Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 octubre 2020

Agroemprenedoria de PonentAl llibre Secrets de l’Horta editat per Pagès Editors vam explicar que les restes ceràmiques del poblat de Genó, al costat d’Aitona, van descobrir que els seus habitants feien cervesa amb cereals el 1200 aC.

Sorprenentment estem parlant de més de 3.000 anys. Per aquesta raó el Baix Segre té l’honor de ser considerada una de les zones més antigues d’Europa on s’ha constatat la producció i consum de cervesa, que sense cap mena de dubte, era ben artesana. Aquestes antigues poblacions prehistòriques tenien en els cereals una de les seves principals produccions agrícoles perquè practicaven la molta de farina, bàsica en la seva alimentació diària. També van descobrir que els cereals es podien emmagatzemar en sec i així asseguraven la possibilitat de gestionar, de manera racional, la seva collita anual. Mireu si ve de lluny la tradició agrícola a la zona del Baix Segre.

I seguint parlant d’història vinculada a la cervesa les fonts històriques recullen que el rei Carlos I, l’anomenat Emperador, quan es va traslladar a Espanya el 1517 es feia importar la cervesa des de Malinas, Països Baixos. Més tard va portar a Espanya mestres artesans cervesers per elaborar la seva pròpia cervesa. El rei era ben conegut per la seva afició al bon menjar i al bon beure per això el 1555, quan va abdicar en favor del seu fill Felip II, es va retirar al Monestir de Yuste i amb un mestre cerveser flamenc, Enrique van der Duysen, van muntar una fàbrica de cervesa artesana pionera al sud d’Europa.

I ara em preguntareu, què hi té a veure la cervesa amb Lleida? Doncs molt, compartiré dues experiències vinculades amb la cervesa i les terres de Ponent. La primera és de l’Horta quan fa aproximadament dos o tres anys la família Rosselló van idear la fabricació de la primera cervesa artesana de l’Horta de Lleida amb sabor a lavanda de les seves finques de la partida de Sot de Fontanet. El resultat, un èxit, una cervesa artesana amb una aroma fresc i molt saborosa al paladar.

La segona història és molt recent. Un bon amic, l’Ivan Caelles, que té plantacions d’oliveres a la Vall de Barcedana (Pallars Jussà) va aliar-se amb l’empresa lleidatana de cerveses artesanes Click and Brew. I van innovar creant una cervesa molt original amb sabor a oliva. Vaig tenir l’honor de provar-la quan tot just va començar a comercialitzar-se i no donava crèdit d’aquell maridatge tan ben encertat, el tema ja apuntava alt perquè a Ponent tenim gent molt bona, gent que cuida els detalls, gent que estima el que fa i que busca superar-se dia a dia i, sobretot, gent que creu en el nostre gran valor. La nostra terra i els seus productes!

I és així com arriben els reconeixements perquè aquests dies la Escuela Superior del Aceite de Oliva ha atorgat el guardó 2020 d’innovació a la cervesa ponentina ‘Oliba’. El seu creador i propietari, el lleidatà Ivan Caelles, mereix el nostre reconeixement així com l’equip de lleidatans i lleidatanes amb qui han desenvolupat aquest producte de qualitat. La Neus Huguet, dissenyant i cuidant la imatge al mil·límetre perquè tot tingui més sentit, i la parella de mestres cervesers del Jordi i el Miquel que han fet realitat el producte somiat per l’Ivan. En aquest sentit Peter Drucker, autor especialitzat en gestió d’organitzacions, deia sàviament: “La millor forma de predir el futur, és creant-lo!”. I a fe de Déu que ells ho han fet.

Per aquest motiu aquesta no és solament una bona notícia per als protagonistes d’aquest reconeixement, és una gran notícia per tot Ponent. Perquè ara que sembla que tot són queixes, en molts casos justificades, el seu exemple ens recorda que, quan puguem, ens les hem d’espolsar ràpidament per posar-nos a la feina i demostrar que la nostra terra és plena d’oportunitats si comptem amb el valor dels nostres productes de proximitat. Brindem per la nostra gent emprenedora... Salut i agrocultura!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: