Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

28 gener 2020

Caminar amb sentitEl 2016 la premsa es va fer ressò d’un estudi publicat per la Universitat de Harvard. En aquesta recerca científica es va demostrar que caminar 20 minuts durant 5 dies a la setmana assegurava a les persones patir un 43% menys de refredats i grip, i si emmalaltien la durada de la malaltia era molt més curta que en altres persones més sedentàries. A més, caminar i fer exercici estimula la formació de glòbuls vermells, els grans defensors d’infeccions al nostre cos. Un altre gran benefici de caminar és que produeix una sensació de relaxament corporal que evita la necessitat del nostre cos de consumir sucres, xocolata o fumar. Fisiològicament caminar també reforça les articulacions dels genolls i malucs. Com veieu molts beneficis per una activitat senzilla i apta per a tothom.
El passat 5 d’octubre a les 21 hores va començar la 7a caminada nocturna de la Partida Caparrella. La ruta es va iniciar a l’antic restaurant Can Jordi i es va desenvolupar per camins de la Partida Caparrella de l’Horta de Lleida. Vam passar per la vora de conreus de panís, figueres, pomeres i ametllers. La Partida Caparrella té la singularitat de tenir moltes serres i en diverses parts de la ruta vam poder contemplar el turó de Gardeny i la Seu Vella des del mateix nivell d’altitud. Una experiència visual molt gratificant. Durant la caminada els nens i nenes que ens acompanyaven se sorprenien de la quantitat d’estels que podien veure i de la llum que feia la Lluna només veient-se en una meitat, estava en quart creixent. I llavors em va venir al cap les paraules de l’amic i difusor astronòmic, Ramon Drudis, quan em deia que tenim unes ciutats amb gran contaminació lumínica que “roba” el cel als nens. La visió de l’Univers és l’inici de la filosofia, els nostres antics clàssics es van començar a preguntar mirant al cel nocturn. On som? Què o qui ens va crear? Què són els estels? Per què uns brillen fixament i altres de manera intermitent? Per què els estels tenen llums de colors diferents? Per què segons l’època de l’any veiem un firmament o altre? La cultura astronòmica és quelcom més que saber el nom de constel·lacions, o reconèixer planetes a la nit, o trobar l’estrella polar. En Ramon Drudis quan comparteix els seus coneixements ens ensenya a joves i adults que l’astronomia és una preciosa excusa per descobrir, per reflexionar i per parlar de passat, present i futur des d’una mirada humanista. A l’Horta molta gent coneixem al Ramon perquè quan vam celebrar el 25è aniversari de la Comissió de l’Horta el 2017 vam organitzar una meravellosa vetllada astronòmica amb ell a l’Escola de Malgovern. El dissabte quan caminàvem pels camins foscos tothom va despertar els seus sentits, notàvem de seguida que passant per alguns camins sentíem més fresca, segurament aquell terreny s’havia regat dies abans i tenia molta humitat acumulada. També les olors de camps amb adob orgànic o de plantes aromàtiques de les serres que ens donaven l’oportunitat d’explicar alguna cosa als més petits, la canalla. També vam escoltar animals, gossos que vigilen les seves torres, ocells nocturns i altres. Però caminar junts va despertar el millor sentit de les persones, un que a l’Horta reivindiquem amb molta força. Parlem de la germanor, caminar junts a la nit fa que t’aproximis personalment als altres, que parlem, que compartim camí i històries, que gaudim d’una estona sense pretensions més que passejar en mig de la grandesa de la natura. Per això aquest tipus d’experiències són més que caminades, són rutes amb un valor “agrocultural” afegit. 
Des de l’espai Agrocultura reivindiquem tota mena d’activitats esportives i saludables però especialment voldria reivindicar aquelles, com les caminades, que són de format familiar i que, a més, tenen alguna història que aporta sentit. Sigui solidària, cultural o agrocultural. Caminar, en aquest món de la immediatesa i de la hiperactivitat, ofereix la possibilitat de contemplar, de compartir, i per això és molt adequada aquella cita de la saviesa popular que diu “Camina a poc a poc si vols arribar molt lluny”. Us desitgem un bon camí!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: