Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h

1 novembre 2020

Connectem l'HortaDe tots és conegut el dèficit de serveis públics que pateix l'Horta de Lleida que en relació amb els barris de la ciutat. Una de les frases que diu més la gent de les partides és "l'Horta sempre ha estat la gran oblidada" i tenen molta raó. Si algú dubta d'això que revisi els pressupostos que la ciutat ara i abans dedicaven a l'Horta, sempre hem estat terra de ningú. Per posar un exemple concret, imagineu-vos que encara hi ha torres de l'Horta sense aigua potable, som al segle XXI, i això demostra anys de deixadesa, de baixa prioritat i de poca inversió real.

I això no és culpa d’un partit concret, això és un tema de consciència de tots i totes les lleidatanes perquè ens hem de començar a creure que l’Horta és de tothom. Això no és obstacle perquè la gent de l'Horta s'espavili, tingui els seus recursos i també d'alguna manera pensin, en el seu subconscient, el bé que es viu lluny de l'asfalt. Però avui no és dia de queixar-nos, és dia de compartir un bon exemple de futur.

Parlarem d'un servei important com la fibra òptica que en aquest món dels confinaments i pandèmies esdevindrà decisiva. I ho serà perquè molts de nosaltres ens haurem de connectar i, potser, teletreballar en més ocasions del que pensem. I perquè a la curta molts tràmits ja només es podran fer de manera digital. O sigui que la connectivitat serà imprescindible per viure i també per la nostra activitat econòmica.

Us explico la història, una important companyia telefònica es va encarregar d’implantar la fibra òptica a la ciutat, d’això ja en fa uns quants anys. I la Diputació, per la seva banda, s'encarrega d'un pla ambiciós per fer arribar la fibra als pobles de la província, la qual cosa és de lloar perquè amb aquest acte d'equitat ajuda a vertebrar el territori i afavorir la igualtat d'oportunitats independentment del lloc on es viu. Quan tota Lleida està cablejada algú recorda...I l'Horta? La terra de ningú també necessita aquest servei per les mateixes raons que els ciutadans de Lleida capital però hi ha un petit problema, el mal dels nostres temps. I el dilema en aquest món del capital planteja el següent: És rentable posar fibra òptica a l'Horta?

Per les companyies la resposta és clara, només són rendibles nuclis concrets que agrupen moltes torres i, cal dir-ho, on hi ha més clients. I aquí ve el sentit autèntic d'un servei públic, universalitzar el servei perquè no hi hagi privilegis i que tota la ciutadania tingui els mateixos drets. Ningú dubta del dret públic a la sanitat, ni a l'educació, la connectivitat ara com ara també s'hauria de considerar un dret de la ciutadania perquè contribueix a la igualtat d'oportunitats entre la gent.

Quan es va començar a desenvolupar la fibra òptica la inèrcia va ser anar a muntar-la en llocs més habitats perquè una companyia privada tingués beneficis i aquí voldria reivindicar l'actuació de la Regidoria d'Urbanisme i també la de l'Horta. Per què? Doncs perquè la funció de l'Administració local és vetllar pels seus ciutadans i, en aquest cas, un tinent alcalde, regidors, coordinador de l'Horta i tècnics municipals van moure cel i terra per garantir que la companyia desenvolupés un projecte en diferents fases però amb l'objectiu d'abastar tota l'Horta i no deixar a ningú fora. Ara hi ha un acord amb la companyia telefònica en aquest sentit.

Al final tot sembla que s'ha acordat bé i que el compromís de la companyia és seriós. Però no voldria passar per alt un fet que és normal però que s'ha d'explicar, s'ha de dir perquè igual que ens queixem de l'estat dels camins o de la manca evident de seguretat a l'Horta també hem de ser justos i agrair a la Paeria que vetlli pels nostres serveis i perquè aquests es despleguin de manera coherent i atenent demandes coherents de la ciutadania de l'Horta. Perquè sí, la gent de l'Horta, són ciutadans de Lleida i l'estimen amb passió per això aquest acord global per implantar la connectivitat a l'Horta és un motiu de celebració i d'exemple de servei públic de la nostra Administració local. Gràcies a tots i totes les que ho esteu fent possible. Seguim connectats per l’Horta!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: