Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h

10 desembre 2019

El 13 és el número de l’Horta?Sempre passa igual, ara que durant el mes de maig entrarem en campanya municipal tothom s’emplenarà la boca de l’Horta de Lleida. Explicaran el seu incalculable valor paisatgístic, la qualitat dels productes de proximitat que s’hi conreen, la seva vinculació emocional amb la ciutat i, fins i tot, diran que l’Horta junt amb la Seu Vella i el riu Segre forma part dels tres elements identitaris de la nostra ciutat. Ho sentireu i dependrà de vosaltres creure’ls o no.
La meva proposta és ben senzilla, que ho demostrin. Per això vull aplaudir la proposició de la Comissió de l’Horta de la Federació de Veïns i Veïnes de Lleida portant la iniciativa i exposant als futurs regidors de la Paeria l’Horta que ens imaginem des de dins. La Comissió va fer diverses reunions monotemàtiques per consensuar 13 punts estratègics pel present i futur de l’Horta i el passat dilluns 6 de maig els van exposar a la ciutadania i als partits que presenten candidats a la Paeria per fer consciència de les necessitats de serveis i promoció econòmica i agrocultural.
I direu, per què podríem fer servir aquestes 13 propostes? Doncs mireu, les podríem utilitzar de test de verificació. Quan els polítics facin campanya els periodistes i també la ciutadania podríem preguntar: “Dels 13 punts amb quants es compromet el seu partit?” o  “Quin compromís real i pràctic té amb l’Horta?”. Tenim dret a saber-ho, no? I això no va només per qui actualment governa, va per tothom. Necessitem que d’una vegada per totes es prioritzi l’Horta, amb valentia, amb pressupostos, amb projectes il·lusionants que creïn riquesa perquè aquesta també repercutirà en la ciutat. Seran valents els nostres polítics lleidatans per enfrontar-se a les 13 propostes? Els farà por el compromís que suposa? El rebutjaran amb alguna excusa? Aviat viurem la campanya i sortirem de dubtes
Comparteixo les 13 propostes perquè també les valoreu. Són les següents:
-Reduir l’IBI a la mínima expressió aplicant una bonificació del 95% per garantir la viabilitat dels negocis agraris i familiars de la zona. Sempre que sigui en finques vinculades directament o indirectament a l’activitat agrària. També a finques que hagin cedit la seva explotació al banc de terres.
-Millorar la seguretat amb tres torns de guàrdia diària i càmeres de vigilància als principals accessos per garantir la seguretat pública però també per evitar l’incivisme creixent a l’Horta.
-Desenvolupar un Pla de Xarxa Viària a l’Horta acompanyat d’inversions per tots els camins municipals, veïnals i rurals que tinguin alta rotació. Aquest pla integral també hauria de garantir neteja de vorals i altres manteniments.
-Crear un obrador d’ús públic per poder fer-ne un servei agroalimentari. Aquest servei ajudaria a generar noves formes de negoci productiu i de transformació.
-Promocionar una línia d’investigació a la Universitat de Lleida (ETSEA) o IRTA per fomentar la innovació de productes o de transformacions de matèries primeres de l’Horta i per l’Horta.
-Publicar una web exclusiva de l’Horta de Lleida amb informació detallada i actualitzada, novetats de tots els productors, seguiment de la marca, entrevistes i altres.
-Desenvolupar un pla de recuperació d’edificis i espais d’interès històric: Molí de Cervià, Sant Ruf, Mirador de Rufea, Cabana de Sant Just, el Tossal de Moradilla i altres.
-Promocionar l’Horta i les seves instal·lacions agrícoles i ramaderes a través de projectes educatius dirigits a escoles de primària i instituts de secundària de la ciutat.
-Pactar un acord amb tots els col·legis i hospitals del municipi per consumir productes de proximitat de l’Horta i valorar-ho concedint la marca Horta a aquells establiments adherits. Intentar-lo ampliar al sector de la restauració.
-Redactar una ordenança que garanteixi la prioritat de l’activitat agrària. I que alhora reguli i estableixi les bases per una convivència entre tothom que viu a l’Horta i també a qui la visita per assegurar la seva sostenibilitat. Garantint serveis bàsics (neteja, aigua, llum...) i controlant aspectes preocupants com els abocadors il·legals.
-Garantir la connectivitat a tota l’Horta amb una connexió de qualitat.
-Plantejar millores urbanístiques que afavoreixin l’activitat agrària sense fomentar l’especulació urbanística. Un exemple seria la mesura de l’avantprojecte de la Llei de Territori que en nuclis del Pirineu preveu deixar ampliar immobles o construir sobre un cobert amb la idea que els familiars no despoblin els petits nuclis de població. S’hauria de valorar la seva adaptació a l’Horta.
-Recuperar la regidoria de l’Horta amb pressupost i capacitat executiva pròpia.
Queden moltes altres mesures al tinter perquè quan vols prioritzar o sintetitzar passa que no pots incloure tot allò que desitjaries. Tot i això, aquestes 13 mesures són fruit de l’empoderament d’una Comissió de l’Horta que vol el millor pels seus veïns i veïnes i per aquest motiu em trec el barret davant l’esperit constructiu dels meus companys i companyes. Bona feina, seguim fent camí!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: