Lleida
1/11° C (sol)
97% 26 km/h

24 gener 2020

Facilitem l’emprenedoria a l’Horta?Recomanaria a les Administracions que de manera sincera s’acostessin a productors que han creat nous negocis a l’Horta i a Ponent. Que els preguntin com els ha anat la gestió inicial del seu negoci i tota la burocràcia oficial. Els deixarien anar un inacabable llistat de dificultats i complicacions que han suportat per engegar noves iniciatives i aquest és un tema que s’hauria de corregir des d’ara.
Als emprenedors i emprenedores de l’Horta els hi hem de posar la catifa vermella, els hem d’evitar costos, assessorar tècnicament amb tota la complicitat del món, facilitar o bonificar llicències d’obres quan aquestes tenen sentit i, fins i tot, rebaixar o eliminar l’import d’algunes taxes per iniciar un nou projecte i així evitar més dificultats, també econòmiques. Ara per ara res més allunyat de la realitat i us ho dic perquè estic molt sensibilitzat en aquest tema que trobo clau i que crec que es cuida poc. Per interès he parlat amb alguns d’aquests emprenedors i et fan pensar que, almenys, puguem aprendre dels errors i evitar-los als que vindran darrere. No és tan difícil, potser és més voluntat que res. Ja ho deia l’empresari nord-americà Henry Ford: “Quan tot sembli anar en contra teu, recorda que l’avió s’enlaira amb el vent en contra, no a favor”. 
Animo els nous regidors i regidores a fer una revisió a fons d’aquest tema clau. Amb tot hi ha una altra frase del jugador de bàsquet nord-americà Michael Jordan que ens empeny a seguir dient: “Puc acceptar el fracàs, tots fracassem en alguna cosa. Però no puc acceptar el fet de no haver-ho intentat”. Els emprenedors i emprenedores són potencials creadors de llocs de treball i generadors de riquesa a l’Horta i a tot ponent. Si tractem l’emprenedoria com vulgarment es diu “a patades” hem de saber que en un futur no viurem del sector serveis, aquest model ja s’ha demostrat insostenible a altres països del sud d’Europa. Sense productivitat no avançarem i tal com es desenvolupa el món aquesta haurà de ser, a més, ben creativa. L’Horta, com he dit de vegades, és terra d’oportunitats però ens ho hem de creure tothom. També voldria posar sobre la taula als anomenats “emprenyadors”. Aquells que verbalitzen que l’Horta està morta, que tot acabarà urbanitzat, que els nous negocis moriran perquè la gran indústria ho monopolitzarà tot, que l’Horta quedarà abandonada completament i que no val la pena fer res de res. Hi són de veritat, els he sentit i alguns amb càrrecs de responsabilitat. Quan sento aquestes bafarades pessimistes el meu pensament, a manera de protecció, se’n va a recordar el 4 de maig de 2016 quan vaig assistir a una interessant xerrada que el periodista Carles Capdevila, al cel sigui, va fer per celebrar el 25è aniversari de l’Associació Antisida de Lleida. 
Ens va parlar de la seva vivència amb el càncer i ens va dir que l’optimisme no cura per si sol però fa viure millor i viure millor pot arribar a curar. També ens va parlar de les persones anomenades “emprenyadores”, aquells que posen pals a les rodes que dediquen bona part de la seva energia a criticar que actuen poc i que fomenten la paràlisi. Els va definir com a motivadors dient: “No els hi podem donar la raó ni la satisfacció, hem d’anar endavant”. Capdevila ens va reclamar dues actituds per seguir amb força, la primera emprenyar-nos amb les situacions injustes per activar-nos i no ser conformistes. I la segona l’esperança per ser positius per tenir l’empenta i poder canviar aquest entorn nostre perquè sigui millor. 
Per acabar va parlar de la responsabilitat individual, del nostre propi compromís. És allò de dir: “Intenta que la vida tingui sentit però comença per tu!”. Els productors de l’Horta i la Comissió de l’Horta formada per representants de totes les partides tenen aquest sentit de compromís ferm i estic segur que la seva cooperació amb la Paeria i el Govern de la Generalitat faran que l’Horta faci un salt qualitatiu endavant. Ja ho diu una dita marinera que quan el capità i la tripulació van coordinats cap temporal pot tombar el vaixell. Passarà que junts ho farem... Ho estic veient!0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: