Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

28 gener 2020

Gallines felices a l'HortaAvui agafarem embranzida des de la història per explicar una realitat emprenedora de l’Horta que us vull convidar a conèixer. Hi anem? Som-hi. Comencem pel primer, la història. La gallina és una au originària del sud-est asiàtic on encara s’hi poden trobar exemplars salvatges de la seva espècie. La domesticació de la gallina es va originar a l’Índia. Les tècniques de domesticació de la gallina es va anar estenent cap a l’oest, l’imperi persa i els egipcis també van millorar-ne la tecnificació avícola. Aquests darrers van descobrir la incubació artificial dels seus ous. Els grecs van incorporar les gallines a les seves cases, i per imitació també ho van fer els romans. Com sabem el romans van ser una civilització que van admirar i copiar molt als grecs, aquests amb la seva hegemonia i expansió territorial van influenciar tota Europa i la zona mediterrània. Durant l’edat antiga i amb el poder de Roma es desenvolupa un acurat estudi d’avicultura i són els romans qui porten les gallines a les nostres terres. Molts cops eren els mateixos legionaris qui transportaven les gallines en els seus campaments i d’aquí es va anar popularitzant per la gran utilitat d’aquestes aus. La gallina produeix ous, aliment amb un alt contingut en proteïna i, a més, les gallines quan són velles i deixen de produir ous en podem consumir la seva carn i aprofitar altres parts com les potes o el coll per fer brou. Des d’aquest punt de vista s’explica que la tradició de cuidar gallines hagi arribat als nostres dies, és un tema de productivitat però, sobretot, de cobrir la necessitat bàsica de l’alimentació. Antigament totes les torres de l’Horta tenien galliner, actualment és bastant habitual encara que el percentatge és molt menor. I aquí comença la nostra història actual. Hi ha qui ha volgut fer un pas més, reinventant el concepte de galliner i de producció d’ous. Per això, com us vaig anunciar en el primer article, en aquest espai lector també volem ser aparador dels nostres emprenedors i us presentem a l’empresa familiar Codi 0 Lleida. Una empresa que van començar dues germanes, l’Anna i l’Ester, amb les seves parelles, el Joan i el Xipi. Van decidir desenvolupar el seu projecte vital a l’Horta de Lleida , en concret a la partida de Montcada. I per què van batejar el projecte com a Codi 0? La codificació qualitativa de la producció dels ous té uns nivells de qualitat. El codi 3 és per a ous produïts per gallines que viuen en gàbies de mides reduïdes. El codi 2 és pels ous de gallines que viuen en naus grans i llum artificial. El codi 1 és per als ous de gallines aviades al camp però que consumeixen pinso no ecològic i el codi 0 està reservat pels ous de gallines criades amb pinso ecològic, que viuen al camp i que tenen restringida l’administració d’antibiòtics.
El Projecte de Codi 0, a més, té altres aspectes que val la pena valorar. Els seus ous a més de ser ecològics procedeixen de gallines de raça penedesenca negra que han estat criades a la mateixa granja. Aquesta raça antiga de gallines rep el seu nom perquè és originària del Penedès on els pagesos al llarg de moltes generacions han anat seleccionant aquestes gallines fins a aconseguir una raça amb una producció de gran qualitat. Els seus ous de closca ben fosca són molt apreciats al mercat.
Des del nostre espai Agrocultura els desitgem tots els èxits del món perquè també ho seran de l’Horta i de Lleida. Aquesta empresa familiar mostra un model productiu sostenible basat en l’excel·lència. I tot plegat és important perquè amb la seva iniciativa mostren un bon exemple que molts lleidatans i lleidatanes hauríem de premiar amb el seu consum. De moment, si voleu provar-los, podeu visitar la granja a la Partida de Montcada número 75. També hi ha punts de venda a diferents fruiteries i carnisseries de la ciutat.I acabaré dirigint-me a l’Anna, l’Ester, el Joan i el Xipi. “Heu tingut molt ous amics i amigues, us desitgem el millor i endavant amb el projecte!”.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: