Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h

1 novembre 2020

Jornades d’innovació agroalimentàriaMoltes vegades associem la innovació a la tecnologia i a la modernitat però des de l’espai Agrocultura volem reivindicar una innovació basada en allò que és pràctic, coherent i autèntic.

I en moltes ocasions innovar pot ser fer les coses de manera més senzilla o mirar al passat per veure com eren de sostenibles els nostres avantpassats per repensar el nostre present i futur. Projectes de l’Horta per tornar a fer conserves amb les receptes de les padrines o granges de gallines amb estables oberts en són dues bones mostres.

La veritat és que quan parlem de l’Horta aboquem tots els problemes que tenim i que són reals, la manca de serveis de qualitat, no tenir xarxa de connectivitat operativa, una seguretat deficient pel que fa a recursos i molts altres greuges en relació amb els serveis que es reben a ciutat. Però com hem dit moltes vegades l’Horta és terra d’oportunitat en molts sentits i això ho hem de visualitzar.

Una manera de fer-ho és fent consciència de les nostres fortaleses, a Lleida tenim un gran cinturó verd ple de producció de proximitat i qualitat que és un autèntic privilegi. A més la pandèmia ha fet descobrir als lleidatans i lleidatanes molts camins de l’Horta i de les séquies per caminar o fer activitats saludables.

I espais com els Galliners de Codi 0 o Aromes de Can Rosselló han obert les seves explotacions agràries al públic lleidatà per donar a conèixer in situ la seva producció. L’Horta està en un moment emergent i això la nostra Administració local i la Generalitat ho han de potenciar si realment volen un futur per les noves generacions de pagesos i pageses.

A l’Horta tenim molta fe en les petites empreses familiars perquè com va dir el pensador nord-americà Leo Buscaglia: “Molta gent petita en molts llocs petits fent coses petites transformaran el món”.

Per això un altre factor interessant és la irrupció de dones pageses al capdavant de les explotacions familiars, la diversificació de la producció, la transformació de productes de qualitat, la modernització de les granges i les noves activitats d’agroturisme han fet possible visualitzar les nostres dones del camp que sempre han estat un pilar fonamental.

Aquest no és un fet menor, recordo que fa temps una castellera lleidatana, la Mariona, em va explicar que els castells pujaven més alt des que les dones es van incorporar a les colles castelleres. Si junts trobem les nostres potencialitats sempre sumem i en això el món casteller ens en mostra un exemple clar.

Acabem l’article amb una notícia que va començar de manera negativa però que s’ha fet esforç per donar-li la volta en positiu. Aquests dies hem tingut coneixement que la Fira de Sant Miquel no podrà ser presencial per l’impacte de la pandèmia.

Tot i això des de la Fira i amb la coordinació técnica d’Inno4agro s’ha aconseguit programar unes jornades sobre innovació agroalimentària. És molt important que des de Lleida es proposi un clar lideratge en aquest sentit, la nostra força és la nostra producció de qualitat i ho hem de fer present a casa però també s’ha de fer difusió a l’exterior.

És una bona notícia que el Parc Científic de Gardeny, la UdL, Turisme de Lleida i el DARP se sumin a aquesta iniciativa que situa l’Horta i les terres de Ponent com a referent agrari de qualitat. Les jornades seran en format online i tothom que vulgui es podrà inscriure des de la Web d’Inno4agro. Us convidem a participar!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: