Lleida
16 / 36° C (sol)
97% 26 km/h

19 juny 2019

L'Horta, projecte de ciutatAvui comencem forts i directament al gra, citaré l’adaptació provocadora d’una cèlebre frase del científic Albert Einstein: “L’Horta no serà destruïda per aquells que li vulguin mal, serà destruïda per tots aquells que veient la seva situació no hauran fet res.” L’Horta té el mateix perill que les terres del Delta de l’Ebre, que l’Horta Valenciana o que altres zones naturals i agrícoles que sobrevolen els voltors de l’urbanisme indiscriminat. Fa més d’un any vaig assistir a una de les reunions de la comissió de l’Horta de la Federació de Veïns de Lleida. On habitualment, junt amb altres companys i companyes, representem al veïnatge de les diferents partides. En aquella trobada ens van explicar que la Federació havia rebut l’encàrrec de designar un membre de les associacions de veïns de Lleida per formar part del Consell Assessor de la Fundació Lleida 21. Una entitat vinculada a la Paeria que gestiona temes de sostenibilitat, medi ambient i Horta. Finalment vaig ser designat com a membre d’aquest consell assessor que es va constituir el 23 de gener de 2018. Entre els membres del consell hi havia representants de la UdL i de diferents col·legis tècnics que havíem de fer arribar propostes de millora en els àmbits competents de la Fundació Lleida 21.
Aquella primera trobada, ara fa més d’un any, va ser dirigida per l’actual paer en cap, Fèlix Larrosa, que en aquell moment era el regidor d’Urbanisme i responsable dels àmbits de medi ambient, sostenibilitat i Horta. Els objectius bàsics del consell assessor es basaven en quatre propostes bàsiques. Primer assessorar el patronat de la Fundació Lleida 21 i al regidor en temes de sostenibilitat i medi ambient. La segona proposta anava dirigida a establir sinergies amb entitats per millorar temes de sostenibilitat. La tercera, generar idees de millora i canvi a la ciutat i a l’Horta. I la darrera es referia a promoure iniciatives de sostenibilitat ambiental al nostre municipi.
Aquell dia vam escoltar propostes molt enraonades sobre com millorar la mobilitat en bicicleta a la ciutat, com buscar l’eficiència dels edificis i el seu estalvi d’energia i com implementar mesures per disminuir les emissions de CO? a la nostra ciutat. Un dels tècnics que va assistir a la reunió va evidenciar que els accessos de la ciutat cap a l’Horta eren molt deficients, especialment per les persones que hi volien accedir a peu o en bicicleta i va proposar el repte de fer una accessibilitat més amable cap a l’Horta. Gairebé ploro d’emoció! Per la meva part dues aportacions que a molts ja us resultaran familiars, la primera relacionada amb la dinamització de l’Horta com un espai d’emprenedoria, de viver d’empreses familiars que vulguin enfocar-se a la transformació de productes de proximitat. I una segona demanda proposant desenvolupar programes educatius per donar a conèixer l’Horta de Lleida i tota la seva llarga tradició agrocultural. Si els lleidatans i lleidatanes de ben petits coneixen, visiten i estimen l’Horta segur que de grans valoraran els productes de proximitat que s’hi produeixen. Es tracta de sembrar metafòricament parlant però també de viure amb orgull el nostre ric territori i la fortuna de tenir una ciutat envoltada de natura.
En acabar aquella fructífera reunió l’actual alcalde va agrair la recollida d’aportacions i ens va emplaçar a una nova trobada. Com és habitual a la sortida vam fer tertúlia extraoficial amb diferents membres del consell i un d’ells va dir aquesta frase: “Lleida ha de buscar un projecte propi que la identifiqui, la diferenciï i la projecti com a ciutat”. La frase va ressonar en el meu cap durant dies. Harri Truman, qui va ser president dels Estats Units, va deixar escrit: “Un pessimista és el que crea dificultats de les seves oportunitats i un optimista és el que crea oportunitats de les seves dificultats”. Hem de ser conscients de les nostres debilitats i hem de dir sense por que tenim població envellida i poc relleu generacional, que productivament estem condicionats pels minifundis, que disposem d’unes xarxes de camins molt millorables i que tenim una connectivitat a internet molt deficient. I sabent tot allò on tenim debilitats ens hem d’enfocar a un nou espai de creixement perquè aquesta Horta que tenim és la gran oportunitat de la ciutat. I em direu, per què? Perquè tenim productes de primera qualitat que amb una mínima transformació podrien considerar-se productes gurmet revitalitzant i creant negocis familiars a l’Horta i a Lleida. Perquè en conseqüència el sector restaurador de la ciutat es veuria revitalitzat i perquè el potencial agroturístic de l’Horta està per descobrir però auguro que generarà molt dinamisme.
Us poso un exemple quotidià, venen familiars o amics de fora a visitar la ciutat el cap de setmana. Dissabte al matí és sagrada la visita a la Seu Vella, en això no discutirem, dissabte tarda centre històric i eix comercial. El diumenge visita a l’antic Molí de Cervià que algun dia restaurarem i podrem explicar el seu fort vincle amb la ciutat i l’Horta, passejar per alguna torre amb hort i granja, fer degustacions de productes de proximitat, mostrar la Séquia Major o la Séquia de Fontanet de passat àrab, el Castell Templer de Gardeny que al segle XII governava l’Horta més fèrtil i comprar productes en les futures agrobotigues que podrem obrir a l’Horta gràcies a la futura Llei d’Espais Agraris. No sembla massa difícil, com deia Walt Disney podem fer realitat els nostres somnis si tenim la valentia de perseguir-los. Serem molts i moltes que perseguirem als nostres representants polítics perquè creguin en un projecte per la ciutat que tingui l’Horta en un lloc preferent i no solament per una qüestió afectiva o històrica sinó perquè, realment, tenim una gran porta per obrir just davant nostre. Hi anem? Som-hi!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: