Lleida
16/30° C (sol)
97% 26 km/h

28 maig 2020

RebrotaremLa solidaritat amb les Terres de l’Ebre i els pobles de l’anomenat Segrià Sec s’ha organitzat. Ho ha fet a causa del perillós incendi que s’ha controlat fa ben poc amb 5.050 hectàrees cremades però que segueix tenint a tothom amb un ull obert. Una bona iniciativa ha estat la proposta que segueix l’etiqueta #rebrotarem i que ha posat en marxa un micromecenatge per recuperar la granja incendiada de la Torre de l’Espanyol.

Veient que ramaders de tot Catalunya oferien un o dos xais al ramader perjudicat per la catàstrofe a la granja, un grup de pagesos solidaris va emprendre la iniciativa del micromecenatge per garantir el transport i la logística de portar tots els animals a la granja i poder començar de nou el negoci familiar. Quina actitud, quin missatge!

Aquests dies a casa nostra hem seguit l’incendi amb gran preocupació perquè a Llardecans, un dels pobles del Segrià Sec, hi tenim familiars.

El foc va arribar a Llardecans i la pagesia del territori es va organitzar fent tallafocs per aturar l’incendi i evitar que arribés a la seva població. Van fer servir els seus mitjans, tractors, cubes d’aigua, excavadores. I, fins i tot, els bombers va emplenar d’aigua els camions a les seves basses de reg que van anar molt bé per tenir l’aigua ben a prop. Al final el foc es va aturar en diverses parts, una part del perímetre va ser Llardecans.

Diumenge els bombers no van deixar acostar als pagesos als llocs propers al foc però dilluns ja ho van permetre. La meva cunyada, la Iolanda, ens va demanar per anar a Llardecans a ajudar al seu pare lo Ricardo de cal Txoll. I el dilluns a les 6.30 hores ja ens tenia a la porta de casa amb xapos, xerracs, rasclets i tisores llargues d’esporgar. Vam anar al mas que tenen en un terreny anomenat Les Costes i vam veure tres camions de bombers que estaven vigilant el perímetre.

El foc va quedar a 100 metres del seu mas i la nostra missió va ser fer un tallafoc eliminant tots els matolls que envoltaven el mas. Vam treure 5 metres de matoll del voltant d’aquella ancestral caseta de pedra i vam cavar la terra perquè el foc no s’hi pogués agafar.

Ho vam fer com a mesura de prevenció per si el foc revifava i també per protegir-lo per altres ocasions. Lo Ricardo estava satisfet quan vam acabar després de tres hores, vam fer la feina sense parar per evitar el sol de migdia. En acabar tots quatre, la Iolanda, el Ricardo, el Pere i un servidor ens vam sentir bé però també vam compartir certa indignació per com socialment es tracta la nostra pagesia i els seus productes de qualitat.

Les dades són colpidores, el 1994 hi havia 50.938 pagesos a Catalunya, el 2016, 26.031. Pràcticament perdem la meitat de la pagesia. 

A més, segons dades de l’Idescat, el Pirineu, Lleida, la Catalunya central, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre són les comarques que concentren els pobles que perden més població. Comarques mal comunicades, on manca reactivació econòmica i on no hi ha oportunitats pels joves. Ens ho haurem de plantejar a nivell global perquè no tothom podrà viure del sector serveis.

 Si tot segueix així al final comprarem oli d’exportació, pagarem les ganes i, després, ens queixarem que no té el sabor intens del nostre verge extra. Ja ens ho trobarem. A casa, com sabeu, som de pagès i en el nostre imaginari pràctic sempre hem sentit “Val més una arengada damunt del pa que un colom a volar”, però ara és el moment que l’Administració local i la de la Generalitat apostin per la pagesia.

Apostin per fer-nos volar, per animar el producte de proximitat, per fer-lo visible i per promocionar una agricultura innovadora i de qualitat que disposi de recursos útils. Tot i això també us necessitarem a tots i totes vosaltres que sou consumidors i consumidores, si voleu col·laborar en tota aquesta situació el millor micromecenatge que podeu fer per la pagesia de casa nostra és comprar productes de proximitat. I, ara especialment, l’oli i els fruits secs de les nostres Terres de l’Ebre i del Segrià Sec que com diu l’etiqueta els ajudem a rebrotar.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: