Lleida
15/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 setembre 2020

Sant Antoni i les nostres arrelsVoldria començar l’article compartint un poema de l’escriptor lleidatà Marius Torres que estimava Lleida i l’Horta amb gran passió. El poema es va llegir el passat dissabte a l’acte del pregó de la festivitat dels Tres Tombs de sant Antoni a la sala de plens de la Paeria. Marius Torres en una carta contestava a l’escriptor Joan Sales i li explicava com veia Lleida, i en aquesta contesta Marius Torres no es va oblidar de l’Horta ni del lligam etern amb la seva ciutat. El fragment diu:

“La meva Lleida no és la teva. Més encara, / ara, de lluny la veig, no tan dura i més clara, / la Lleida enlluernada dels cirerers de rosa, / on la primera abella tremola quan s’hi posa. / Dels caminets fondals olorosos i frescos, / dels àgils hortolans, franciscans i morescos; / on les paraules tenen un tornaveu de flautes / i el càvec és la proa dels eterns argonautes. / On guarda cada mà durícies dels seus avis. / Revinguda hortolana amb una rosa als llavis, / generosa i alegre. Vora el riu que bressola / la seva vida neta de ciutat camperola, / coronada de pàmpols i d’oliveres bruna, / també sap, a les nits, fer versos a la lluna”. 

Però qui va dignificar l’acte d’inici de la festivitat, el pregó, va ser la periodista Mari Pau Huguet que dissabte 11 de gener a la sala de plens de la paeria ens va regalar un viatge emocional a la seva infantesa i joventut. Ens va explicar com la seva família de part paterna tenia terres a la partida Copa d’Or i que, com a molts lleidatans i lleidatanes, li tocava anar a collir fruita durant els estius. Va recordar amb nostàlgia la vida feliç a l’Horta, amb les colles de collidors i collidores, saltant espones, degustant el sabor de la fruita collida de l’arbre, sentint l’olor penetrant i autèntica de l’herba tallada.

Unes sensacions que a molts també ens va fer viatjar al nostre passat. També, la Mari Pau va fer honor als seus pares que com a molta pagesia de l’Horta tenen els valors de l’esforç, la germanor i de l’estima a la terra. Com deia algú, aquesta cultura de l’esforç ens ha ensenyat que en la dificultat hem de ser ferms i estar units sense oblidar les nostres arrels que ens connecten amb la nostra essència.

Aquests dies es desenvoluparan diferents actes vinculats a Sant Antoni, torneig de bitlles catalanes, festival d’Escala en Hi Fi pels més petits o el concurs de truites. I també xerrades sobre el rol de la dona al món rural a càrrec de la Maria Rovira.

I altres sobre els efectes del canvi climàtic a l’agricultura amb el televisiu Alfred Rodríguez Picó o sobre el nou decret de gestió de fertilització i dejeccions ramaderes a càrrec de Rosend Saltiveri. Però el plat fort serà dissabte que començarà, com no podia ser d’altra manera, amb un bon esmorzar popular per agafar forces i després seguirà amb la missa de benedicció de les carrosses, carros i cavalleries i la històrica desfilada fins la creu dels Tres Tombs acompanyats de batucades, gegants i grallers.

Lleidatans i lleidatanes com deia Marius Torres, som fills d’aquesta ciutat amb orgulloses arrels camperoles i per tant esteu tots i totes convidades als actes que no són només de la pagesia de l’Horta sinó de tots vosaltres. Us hi esperem!

Per acabar voldria recordar que res passa sense les persones i sense la il·lusió per això mereixen una menció especial en Marc Vives i tota la Junta de l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos. Gràcies per gestionar la festivitat dels Tres Tombs de Sant Antoni i per dignificar-la de la manera agrocultural que ho esteu fent. Llarga vida a l’Horta i la seva pagesia!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: