Lleida
7/21° C (boira i sol)
97% 26 km/h

29 octubre 2020

El tresor del Museu de LleidaRecordo que fa tres anys vaig col·laborar en l’organització de les Jornades Pedagògiques que l’escola Maristes Montserrat realitza anualment a finals de gener. Vaig contactar amb el Miquel Sabaté, historiador del Museu de Lleida, que condueix la part educativa del museu.

Durant les jornades, el Miquel, ens va fer un taller de les possibilitats educatives que el museu oferia als docents i la veritat és que a tothom ens va sorprendre l’aposta que feien i la qualitat de les diferents propostes didàctiques. Hem anat col·laborant i, fins i tot, el museu ens ha deixat durant setmanes material manipulatiu i didàctic per treballar conceptes d’història a les aules. Això és un exemple de museu al servei de la cultura i la ciutadania.

A més, sabem que des del museu han creat activitats amb molts valors, com per exemple la història dels aliments on els alumnes podien descobrir quins processos han experimentat els aliments al llarg de la història, explicant el seu curiós origen, els diversos sistemes de conservació i valorant l’aportació de les diferents cultures que van conviure a la nostra ciutat. I plantejar-ho, tot plegat, com una riquesa intercultural.

Llegeixo a la premsa local que el dia 11 de desembre el Jutjat de Barbastre va ordenar la devolució immediata de les 111 obres d’art del Museu de Lleida que són originàries de 43 parròquies de l’Aragó que antigament formaven part de la diòcesi lleidatana.

El debat és dolorós perquè els conservadors saben que si la diòcesi lleidatana no hagués comprat aquelles obres haurien desaparegut en mans de col·leccionistes d’art o, simplement, s’haurien fet malbé perquè part de les obres eren retaules de fusta que es van conservar i restaurar amb molta cura a Lleida.

Com tot en la vida, les coses es poden fer bé o malament i per això us vull explicar una altra situació que ens servirà per valorar possibilitats. En Robert Porta, director del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, volia recuperar els sarcòfags gòtics dels comtes d’Urgell que actualment conserva The Cloisters de Nova York.

Van iniciar un diàleg institucional que va trobar un punt d’entesa, el museu novaiorquès es va comprometre a digitalitzar en tres dimensions els sepulcres que va comprar a principis de segle XX. L’hemeroteca de l’època recorda que el bisbe d’Urgell quan va saber de la venda dels sarcòfags en va reclamar el retorn i que, fins i tot, també ho va fer en Francesc Macià com a diputat a les Corts el 1907.

La història, de vegades, no la podem canviar però l’exemple d’entesa institucional entre el Monestir de les Avellanes i The Cloisters de Nova York farà que ben aviat llueixin les rèpliques exactes dels sarcòfags gòtics al monestir i que puguin tornar a acollir les restes originals dels comptes.

També gràcies al majordom del convent, en Josep Utgé, que el 1906 va extreure’n les restes dels comtes i les va dipositar sota l’altar de l’església del Monestir. Curiosament el Museu de Lleida mostra una arqueta que, en època medieval, guardava la relíquia d’una sandàlia de la Mare de Déu just al Monestir de les Avellanes. 

Perquè, és veritat, les peces romàniques i gòtiques del museu que es volen emportar a Barbastre són d’un valor incalculable però l’autèntic valor del nostre museu, per sort, no és només el catàleg d’obres.

El veritable valor del Museu són l’equip de professionals que hi treballen, gent compromesa, gent que es pren la seva feina molt seriosament i gent que estima la cultura amb passió.

Un equip amb un projecte que en els darrers temps ha obert el museu a la ciutat i també als més petits fent activitats didàctiques perquè els alumnes lleidatans puguin entendre i estimar la història de Lleida i de la Franja. Per això l’autèntic tresor el tenim en el gran equip humà del Museu de Lleida i aquests, com diu la cançó, seran sempre nostres! 

Des de l’espai #agrocultura el nostre reconeixement i respecte més sincer perquè el museu també serveix per entendre la nostra Horta de Lleida. Ah! I no us descuideu de visitar aquest Nadal la nostra joia, el Museu de Lleida. Bones festes en família!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: