Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

28 gener 2020

Passa el tren per l'Horta, hi pugem?Passa el tren per l’Horta, hi pugem?
A finals de segle XII, en un període d’esplendor lleidatà, es van començar a construir a Lleida dues infraestructures que passarien a la història de la ciutat. Una d’elles, la més coneguda, la catedral de la Seu que en aquell moment no era vella. Encara que a la làpida commemorativa d’inauguració hi consti la data del 1203 sabem que anys abans ja s’havien iniciat les seves obres desenrunant l’antiga aljama o mesquita major i aprofitant les seves pedres per fer la nova catedral, orgull de tots els lleidatans i lleidatanes.
L’altra obra decisiva però que mai ha sigut reconeguda com tal és la Séquia Major, un canal de reg medieval que va convertir el marge dret del Segre en una zona fèrtil. Abans de la Séquia Major partides com Montserrat, Vallcalent, Mariola o Caparrella tenien més terrenys de secà que de regadiu, hi abundaven les zones àrides i els pocs cultius que hi havia eren d’olivera o vinya que necessitaven poca aigua. En aquell moment la terra més fèrtil es trobava a Grenyana, Copa d’Or, Sot de Fontanet, Rufea o Butsenit on disposaven d’abundant aigua del Segre.
El passat 24 d’octubre el gerent del Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, Miquel Aran Mayoral; el responsable de l’àrea de Gestió de projectes i transferència de tecnologia, Xavier Ticó; el coordinador d’Inno4agro, Nacho Compans, i el catedràtic d’ETSEA en Tecnologia dels aliments, Robert Soliva, van mostrar les diferents instal·lacions del Parc Científic de Gardeny a un grup de persones de l’Associació de Productors de l’Horta de Lleida. La idea de la visita era valorar oportunitats i sinergies compartides per a desenvolupar projectes de futur a l’Horta. La veritat, va ser una agradable sorpresa descobrir el laboratori de transformació dels aliments per visualitzar en directe les possibilitats per experimentar amb productes de proximitat. Tenim la possibilitat que productors familiars de l’Horta puguin innovar en el desenvolupament de productes basats en la qualitat de la matèria primera. Aquest és un camí molt interessant que pot retornar Lleida al seu antic esplendor medieval. M’explico, si les empreses familiars de l’Horta comencen a innovar i produir productes i conserves de qualitat que entren al mercat català, espanyol i europeu amb alegria això repercutirà directament en la nostra ciutat, en els seus serveis, en la seva restauració, comerç i també en el turisme històric i gastronòmic que cada dia guanya adeptes. Per això quan algú digui que és millor ajudar a grans empreses que a les nostres empreses familiars els podeu dir que nosaltres mai marxarem de Lleida, hi tenim el cor, hi tenim les arrels i la vida. En canvi, una gran empresa, qui sap? Ja hem vist que no els tremola la mà a l’hora de tancar fàbriques amb centenars o milers de treballadors, ja hem vist com precaritzen el treball i els sous, valorem si és el millor model de futur. Els productors de proximitat de l’Horta sí que són un valor segur.
Com deia el famós escriptor i coach, Robin Sharma, el repte serà desafiar-nos a pensar millor, a fer millor i, també, a ser millors persones cuidant els nostres valors. I en aquest sentit l’Horta té els valors de tradició agrària, qualitat dels seus productes i de ser terra d’acollida, oberta i molt propera. Uns valors que haurem d’incorporar als nostres productes amb innovació i creativitat.
Per això crec que amb la complicitat dels responsables del Parc Científic i Tecnològic, amb la gent de Inno4agro, amb la nostra UdL (Etsea) i amb les Administracions podem configurar un futur prometedor que allunyi l’Horta de la pura especulació urbanística i li retorni la il·lusió de crear, d’innovar i de poder viure de la terra amb dignitat. Ho farem i ho lluitarem perquè seria el futur més prometedor i sostenible per Lleida i per la gent de l’Horta. Com deia el gran emprenedor i inventor Thomas Edison: “Els que asseguren que és impossible, no haurien d’interrompre als que ho estan intentant”. També un altre enginyer i inventor del telèfon, Graham Bell, ens va deixar una frase que interpel·la amb força: “Mai no caminis pel camí traçat, ja que et conduirà únicament cap on els altres van anar”. La proposta d’innovació i transformació de productes de l’Horta és un camí nou, un camí que alguns valents i valentes han començat a obrir, un camí que ho canviarà tot. Ens acompanyeu?SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: