Lleida
7/21° C (boira i sol)
97% 26 km/h

29 octubre 2020

Prou assetjament rural a l'HortaLa ciutadania de Lleida té molt clar que existeix el mòbing o assetjament immobiliari, cada dia observem notícies de desnonaments ordenats per bancs o grans corporacions econòmiques. I també veiem com plataformes, la PAH n’és un exemple, defensen famílies vulnerables d’aquestes injustícies i demanen el dret a un habitatge digne.

També és conegut l’assetjament escolar, una xacra on els professionals docents treballen de valent per garantir que cap alumne hagi de suportar aquest malson. De fet a les escoles i instituts s’han incorporat programes i mètodes per identificar ràpidament possibles assetjaments i així actuar amb celeritat per abordar el tema amb més garanties de solució.

Un dels mètodes més famosos és el mètode KIVA un prestigiós programa en prevenció de l’assetjament escolar desenvolupat pel Ministeri d’Educació de Finlàndia que implica a tot l’alumnat en la detecció i solució dels problemes. Per què és efectiu KIVA? Per què l’han copiat molts països europeus? Doncs precisament per això, perquè tothom s’implica, a la mínima es denuncia i es busca solucions directes quan els problemes encara no s’han fet grans. Els nòrdics tenen aquesta capacitat de veure la senzillesa i la practicitat, n’hem d’aprendre.

Només començar l’any 2020 em trobo molt a prop dos casos de pagesos joves denunciats i denunciats a l’Horta per residents que no entenen que l’Horta no és cap urbanització, haurem de tornar a explicar que és un espai agrari.

Ho torno a repetir agrari, per treballar i viure dignament de l’agricultura i de la ramaderia. L’Horta no és un espai residencial, de fet els habitatges de l’Horta estan vinculats a activitats agràries, a excepció d’algunes urbanitzacions. Alguns d’aquests residents no valoren ni entenen les tasques del camp.

Al tros s’ha de regar, ensulfatar, treballar amb el tractor, adobar la terra amb fems i moltes activitats que a uns quants no els agraden. I què fan? Denunciar-ho als jutjats, anar per via judicial contra la pagesia de l’Horta quan no viuen en un espai residencial, torno a recordar que els residents a l’Horta viuen en habitatges concebuts per l’activitat agrària. No som una urbanització, per això hi ha llocs a pobles com Alpicat, Torrefarrera, Albatàrrec, Alcoletge i molts més però l’Horta no té aquesta finalitat i ho hem de recordar.

També vull valorar la majoria de veïns i veïnes de l’Horta que saben entendre aquesta realitat, d’aquest pacte no escrit però de sentit comú on s’entén que si vas a viure a l’Horta és perquè acceptes les tasques agràries que de vegades poden ocasionar alguna molèstia puntual però que en general guanyes un magnífic espai per viure, molt tranquil i saludable.

Demano un esforç de protecció cap a l’Horta i el demano a les Administracions i, especialment, als Tribunals de Justícia. Recentment s’ha aprovat la LEA (Llei d’Espais Agraris) és una bona eina per protegir l’activitat agrària a l’Horta, si seguim atenent a demandes restrictives de l’activitat agrària acabarem ofegant als productors familiars i de proximitat.

L’Horta sense aquesta sensibilitat i sense protecció serà un espai propici pels voltors immobiliaris i per una especulació urbanística que deixarà terrenys erms plens de matolls, esbarzers, canyars i plagues d’animals. Llavors tots plorarem aquella Horta cuidada per la pagesia, aquells productes de qualitat, tot serà lamentacions.

Hi som a temps de protegir-la per això vull recordar la frase del francès Gustave Le Bon quan deia: “Les voluntats febles es tradueixen en discursos; les fortes, en actes”. Us hi esperem, per aquesta noble causa que és donar vida i futur a l’Horta  #prouassetjamentrural.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: