Lleida
10/27° C (sol)
97% 26 km/h

30 setembre 2020

Vacances agroculturalsEl context actual de postpandèmia ha condicionat el concepte de vacances en tots els sentits. Igual que ha passat en l’alimentació, la gent ha obert els ulls al seu entorn local de proximitat i... Renoi, si hi ha mil i una possibilitats. Catalunya és un país la mar de divers i no solament podem caure en el turisme de mar o muntanya, hi ha infinitat de possibilitat que avui volem compartir.

Per aquestes dates la pregunta és obligada, la gent diu: què fareu de vacances, platja o muntanya? Aquesta dicotomia de proposta, simplifica en excés l’oferta que tenim a casa nostra. Entre el Pirineu i la costa mediterrània hi ha un gran ventall d’oferta i una de molt creixent té relació amb la tradició agrària. Estan emergint propostes agroculturals i agroturístiques en cases de colònies i també en allotjament rurals, museus agraris, centres d’interpretació i altres ofertes situades en diferents comarques.

Exemples com el Museu de Les Casas de Matamargó al municipi de Pinós (Solsonés), la granja de vaques de Can Gel (Maresme), l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), El centre de natura El Xop (Horta de Lleida), Els camps de lavanda d’Aromes de Can Rosselló (Horta de Lleida), Els Horts del Punt Eco ( Horta de Lleida), La Casa Utxafava (Pla d’Urgell), l’Ecocentre de Les Obagues (Garrigues), la Granja Escola La Manreana (Garrigues), el Centre de la Cultura de l’Oli (Garrigues), el Museu de la Vida Rural (Garrigues), les experiències de Delta Polet (Deltebre) o el Centre Món Natura del Delta de l’Ebre (Montsià) demostren que podem gaudir d’experiències diferents que ens traslladen a altres temps, ens mostren tradicions ancestrals i ens fan estimar i conèixer més els diferents territoris de casa nostra.

Per això quan us preguntin per platja o muntanya podeu afegir el camp per trencar aquest bipartidisme vacacional. Reivindiquem aquestes ofertes i deixeu-vos sorprendre perquè l’agrocultura arriba i ho fa amb contingut i una bona oferta on moltes vegades s’incorporen experiències noves i gastronomia de qualitat.

Tampoc em voldria oblidar de propostes agroculturals i d’experiències concretes que són de cita obligada. Un exemple: el concurs de gossos d’atura que cada agost es celebra a Llavorsí i que porta 33 edicions en actiu. Hi he anat un parell de vegades i és un autèntic espectacle visual veure com un gos pot arribar a conduir un ramat amb ajuda del seu pastor. I així una infinitat de fires gastronòmiques de formatges i altres que sempre són un plaer perquè pots aprendre però també pel nostre paladar. L’agroturisme mira molt a la taula ben parada. Com deia el famós cantant Luciano Pavarotti: “Una de les millors coses de la vida és que hem d’interrompre regularment qualsevol tasca per concentrar la nostra atenció en el menjar”. I si el menjar és de proximitat llavors encara més.

Us animo a provar l’agroturisme i a compartir experiències que trobeu interessants. Bones i agroculturals vacances!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: