Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 octubre 2020

El Segrià torna a estar confinat: calen accions valentesPortem nou dies altra vegada confinats al Segrià. Que el coronavirus s’hagi estès no crec que hagi estranyat a ningú. Pobles sencers doblen o més el nombre d’habitants amb l’arribada anual dels temporers a treballar a la fruita. Donen xifres de que han vingut més de 30.000 persones. On s’allotgen? Haurien de tenir un lloc digne per viure el temps que estan entre nosaltres. 

Cada any succeeix que molts dormen al carrer a Lleida i pobles. Diverses ONG se n’han de cuidar per oferir-los-hi aliment i allotjament als que poden, especialment Càrites, Fundació Arrels i Creu Roja. ¿Què fan les administracions que no ho arreglen? 

A Lleida venen molts immigrants sense papers, per si tenen la sort de que algun pagès es compadeixi d’ells i els contracti (no descarto que alguns se n’aprofitin, però poso en valor els qui ajuden als qui passen gana). ¿Cóm podem tenir a Espanya aquesta Llei de l’Estrangeria, que permet empadronar-se a un immigrant, però li prohibeix treballar si no aconsegueix escapolir-se durant anys? 

Els MENA que arriben als 18 anys i son posats al carrer incrementen el problema. Els polítics que van aprovar la llei: ¿no van pensar que aquestes persones tenen dret a viure i, per tant, a treballar? 

Comprovat l’efecte negatiu de la llei, ¿què esperen a humanitzar-la i fer-la realista?

La Generalitat, la Diputació, els Consells Comarcals, els Ajuntaments ¿No poden trobar alguna solució –pedaç– mentre no s’arregli d’arrel aquest problema anual?

En ple estat d’alarma pel Covid-19 milers de persones han arribat a Lleida creuant Espanya, inclòs d’altres països. 

El govern de l’Estat, ¿no pot assumir el fracàs del control de la mobilitat i arremangar-se per ajudar a solucionar-ho –de moment– i desprès modificar les lleis per facilitar la vida de tothom?

Quan anaven arribant: ¿no es podien haver muntar tendes o barracons en condicions d’habitabilitat per allotjar-los i evitar que dormin al carrer i no puguin seguir les normes de distància social, sovint rentats de mans i disposar de mascaretes, a més de la higiene personal? ¿No son persones com nosaltres? No es tracta de donar-los-hi la culpa a ells del brot de Lleida, ells en son víctimes, així com tampoc de donar-la als lleidatans i lleidatanes, que hem seguit les instruccions sanitàries igual que a la resta de Catalunya, –no som tant diferents ni som més eixelebrats–, però cal agafar el bou per les banyes i posar-hi ràpid remei. Ningú hem de baixar la guàrdia.

Els nostres professionals dels centres sanitaris estaven sortint d’una període de fort estrès, i ara se’ls està obligant a repetir-lo. Per favor: apliquin, totes les administracions coordinades, les mesures per minimitzar la transmissió!, amb seny i sense mirar cap un altra costat; a la fi, totes són governades per polítics que votem. 

Solucionem definitivament el problema dels immigrants del Segrià i altres comarques del voltant i, almenys, el patiment d’aquest any aquest haurà servit per evitar el problema en els propers anys. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: