Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

23 setembre 2020

La Universitat de Lleida, UdL, una universitat de prestigiVan passant els anys i els lleidatans ens hem acostumat a tenir la nostra universitat pública, de manera que ja ho considerem normal. Però la UdL s’ha de defensar constantment. 

Hi ha competència entre universitats per atraure els millors alumnes i professors –investigadors. L’any 2009 van aparèixer els rànquings que comparen les universitats del món en diferents aspectes, com el rànquing de la universitat de Shangai, un dels que més prestigi ha aconseguit. També el Times HE. Des d’aleshores anualment es cataloguen les universitats i les millor posicionades tenen més prestigi. Molts estudiants miren els resultats abans d’escollir la universitat a la qual anar a fer el grau o a fer un curs amb el programa Erasmus o altres i els mitjans de comunicació els difonen. Els rànquings són un sistema amb molts defectes, la Unió Europea els ha matisat, però s’han imposat. 

Els mitjans lleidatans sovint donen notícies sobre la UdL i les seves activitats. Recentment ha sortit la notícia del resultat dels rànquings universitaris de Shangai i en el “U-Rànquing” de les universitats espanyoles, en el que la nostra universitat surt molt ben posicionada, tant a nivell global com per diferents estudis. Per exemple, en rendiment universitari –resultats segons recursos de que disposa– ocupem el 5è lloc entre les universitats espanyoles l’any 2019.

En el Rànquing mundial de Shangai la primera universitat espanyola surt en el lloc entre la 150 i el 200, i és la Universitat de Barcelona. Li segueix la Universitat Autònoma de Barcelona entre el 201 al 300. I així  altres 19 universitats espanyoles. 

La Universitat de Lleida surt entre el núm. 701 a 800. Segueixen altres 15 universitats espanyoles que estan entre les 1.000 millors del món. La resta de les 67 universitats de l’Estat estan més avall o ja ni surten. En el rànquing Scimago de les universitats Iberoamericanes la U. de Lleida ocupa el nº 107. Tenint en compte el nostre curt pressupost i grandària, la UdL ocupa un bon lloc. Pel que fa als diferents graus, en el U-rànquing la UdL és la tercera espanyola en INEF, en el grau d’educació social, en nutrició humana i dietètica. Quarta en diferents graus d’educació, Enginyeria Agrària i Alimentària, en Enginyeria Agro-forestal,  en Infermeria. Cinquè en Dret i Medicina,  sisè en  Fisioteràpia, Ciències Biomèdiques, etc. 

Aquests bons resultats no han de frenar l’esforç diari dels membres de la comunitat universitària, professorat, PAS i inclòs també l’estudiantat, per oferir una recerca, docència i serveis excel·lents, però tampoc els del recolzament que la societat lleidatana –que és la primera a la qui serveix–  li han de donar, siguin les institucions públiques o empreses privades. La interacció entre la universitat i la societat ha de ser molt estreta. Diversos estudis han demostrat l’efecte molt positiu per l’economia lleidatana de l’existència de la UdL. 

Fa anys que els recursos de la UdL, sempre escassos, han disminuït més, i, pel que es preveu, passarem una època més difícil postcovid19. Confio en la UdL i en la nostra societat lleidatana. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: