Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

14 agost 2020

Riure amb els ullsJa són molts dies recordant lletres de cançons, alguna dita, algun poema... Molts dies refent el puzzle d’imatges que la història de l’art, el cinema o antigues il·lustracions suggereixen. I encara més dies, amb la timidesa d’una adolescència mai resolta del tot, reprovant-me a mi mateix per les mirades furtives, tan interessades en les cares dels altres. 

Tot per culpa de la mascareta, una protecció per a la salut que no tan sols és un objecte d’us social i sanitari obligat i obligatori, estandarditzat i en general molt poc afavoridor. 

Però la famosa mascareta també ens fa venir al cap el tapaboques dels bandolers, emmascarats fantàstics, màscares teatrals de la Commedia o del carnaval venecià, vanos estampats o emplomallats, celosies i vels de dames misterioses, escafandres, elms i armadures, passamuntanyes sospitosos...Mentrestant van venint les imatges i les frases d’antigues cançons, van apareixent les paraules que faltaven a l’estrofa, es van obrint aquells calaixets del cervell on els records de certs temps s’havien desat.

I retornen les melodies: ulls verds, ulls negres, la poesia dels teus ulls, bells ulls, occhi di ragazza, los ojos de la espanyola i tot...

Lletres, músiques i imatges que apareixen aquests dies quan, anant a comprar, passejant el gos, fent cua o anant a la feina descobrim uns ulls que riuen just a la ratlla de la mascareta, quan ens adonem que podem llegir una expressió sencera i sincera només amb la mirada breu i fugissera que es creua amb la nostra.

Aquests dies, aquests mesos, hem fet tots plegats esforços d’adaptació i exercicis de nous hàbits i comportaments.

La creativitat que fins ara hem vist força escassa en les pobres i tristes mascaretes, quedarà compensada per la intensitat de les mirades, per la sinceritat d’un petitíssim gest, per saber riure amb mitja cara i saber-hi correspondre. Un exemple fantàstic d’aquestes expressions tan valuoses són el personal sanitari: màscara, ulleres, pantalla, casquet, bata i uns ulls que no poden amagar cap sentiment, que ho poden dir tot, des de l’amor més net al cansament més profund, de la més curosa amabilitat a la paciència infinita.

Mentre em trobi les mascaretes no renunciaré a cap poema ni a cap cançó, a cap mirada que inspiri com la de les fades, les princeses, els genis, els herois, i els éssers d’altres móns. M’agrada poder contrastar la realitat quotidiana amb la qualitat literària i artística que tenim a l’abast, trobar el fantàstic en els racons prosaics. 

Perquè és aleshores quan es fan els petits miracles com els somriures francs d’una infermera, d’una dona de la neteja o d’una metgessa, d’un zelador o d’un doctor, quan només li has vist una mica els ulls sota tres capes de material homologadament esterilitzat. El petit miracle que ens permet afirmar que es pot riure amb els ulls i que amb tot el que hi ha per veure no hem vingut al món a plorar. 

I com diu la cançó: “la poesia dels teus ulls sé que no la podré escriure..SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: