Lleida
-1/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

16 novembre 2019

Cremats com Maials, Llardecans i BoveraDemà dijous farà una setmana de l’incendi que ha cremat més de 6.000 hectàrees a les zones de la Ribera d’Ebre, Segrià i Garrigues. Han estat dies crítics per tots els veïns de la zona, amb confinaments a les vivendes, pagesos que ho han perdut gairebé tot, explotacions que hauran de tornar a començar (amb el difícil que és avui en dia). Amb l’incendi totalment controlat des d’inicis d’aquesta setmana, ara ens quedarà per fer una valoració del que s’ha fet bé i del que no s’hauria d’haver fet. Amb aquesta catàstrofe s’ha posat a llum pública el poc interès que es té per aquesta zona despoblada i rural de Catalunya, i com no, per les persones que hi conviuen.
Acostuma a ser habitual, que en aquesta zona rural del sud de la nostra província, es converteixi en protagonista quan passa alguna desgràcia. La resta de l’any, senzillament no existeix. El model social actual ha provocat l’èxode massiu de joves d’aquestes regions cap a zones urbanes, ja que guanyar-se la vida en aquests pobles no és gens fàcil. 
Els mercats d’alimentació han provocat que el noble ofici de ser pagès sigui actualment una raresa, i fruit d’això apostem per comprar pomes a l’est d’Europa, mel a la Xina, taronges al nord d’Àfrica, raïm xilè,... Després et trobes amb catàstrofes com la viscuda aquests dies, acompanyada d’una forta onada de calor (fruit del canvi climàtic actual), on gràcies a la gran humanitat dels veïns d’aquests territoris i davant de la impossibilitat de poder participar en les tasques a primera línia de foc per tal d’extingir l’incendi (tot i el baix nombre d’efectius, però amb una brillant gestió per part del cos de bombers català), han ajudat a fer perímetres en els camps i boscos de les seves contrades. Molts veïns han acollit a casa seva efectius, els han donat de menjar i han recolzat a tot el personal públic que ha col·laborat en l’extinció de l’incendi.
Amb tot aquest fet, a més, s’ha posat en evidencia la política actual de prevenció forestal en el camp. L’enorme quantitat de boscos que tenim, les parcel·les mal cuidades amb nombrosos matolls,... tota una suma de circumstàncies que fan que els paratges es converteixin en el millor combustible davant de situacions com les recentment viscudes. Avui en dia Espanya és el tercer país del món on més ha crescut la superfície forestal. El 55% del territori és boscós. 
El creixement no planificat ha provocat l’augment imparable de la presència de matolls. Tenim un total 27,7 milions d’hectàrees, dels quals quasi 19 són boscos i arbrades, i produeixen anualment 35 milions de tones de biomassa. Aquest potencial, el d’una matèria orgànica aprofitable com a font d’energia neta, barata i renovable, hauria de gestionar-se correctament i no deixar-la consumir als boscos. Si continuem fent-nos els cecs davant d’aquest fet, ens trobarem que l’acumulació de biomassa, amb el seu ressecament i les altes temperatures, les seves capacitats inflamables es dispararan. 
Per tant, algú hauria de pensar en anar-la traient dels boscos, ja que tard o d’hora s’acabarà cremant de mala manera (igual com ha succeït aquests dies). La tala controlada dels boscos, hem de tenir present que no és una acció contra la naturalesa, sinó una correcta manera de prevenció i gestió del paisatge forestal, tot per tal de produir i aprofitar una important font d’energia neta.
Vist des de dalt, afavorir la pagesia i la ramaderia, dinamitzar les zones del sud lleidatà amb noves activitats econòmiques, i preservar el medi rural i el territori natural, són reptes futurs que s’hauria d’afrontar per part d’administracions locals, comarcals, provincials i autonòmiques. Amb aquests productes de proximitat que tenim al nostre mercat i amb un més entorn sostenible, el futur de Maials, Llardecans o Bovera estarà assegurat amb més riquesa i amb un equilibri mediambiental millor. Al final de tot això, no només s’estarà lluitant contra el foc i millorant el territori, sinó que es generarà treball i arrelament rural.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: