Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

27 febrer 2020

D'Escalarre a 'Descalabre'!Ja fa una setmana de la trista notícia que informava que el Dr. Músic havia suspès el 20è aniversari del seu festival als prats d’Escalarre (les Valls d’Àneu). Al llarg d’aquests set dies hem vist les diferents postures dels actors implicats en aquest afer, que al final –i un cop més–ha provocat que el territori en quedi repercutit negativament per les decisions preses per part d’administracions i organització. Penso que el Pallars no es mereix aquesta situació i considero que la decisió de fer-lo al Circuit de Montmeló és una falta de respecte cap al territori, al país i als amants de la música en general.

Puc entendre que la Generalitat hagi obrat conseqüentment en la legalització d’aquest festival. Entenc que en els seus plans futurs no hi ha lloc per encendre més focs dels que té oberts actualment, i és per això, que ha volgut evitar que es repeteixi una nova tragèdia com la de Biescas (Osca) a les Valls d’Àneu (Lleida). Pel propers dies voldrà buscar complicitat amb el Consell Comarcal i els alcaldes pallaresos convocant-los a una reunió amb el President Torra, tot per tal d’explicar tot el serial viscut els darrers mesos; però no entenc com no han tingut en compte la meteorologia i els factors naturals que indiquen que al juliol no és un període de desglaç de la neu dels cims que coincideixi amb pluges (això és típic d’abril a maig o octubre) i que acampar a la vora dels rius no és una activitat de risc.

Entenc que 50.000 persones un cap de setmana en una vall al Pirineu lleidatà és una gran tasca a gestionar, però considero que poden haver-hi altres moltes solucions a fi que es pugui realitzar aquest gran esdeveniment i col·laborar a promocionar un dels indrets més idíl·lics que té el Pirineu català, en una zona que lluita per no despoblar-se (cinc habitants per quilòmetre quadrat). Ara bé, si la Generalitat sabia que tard o d’hora l’acabaria prohibint, no entenc com han deixat passar els mesos, han venut falses promeses i han donat subvencions per la seva realització.

Entenc que el Dr. Músic hagi decidit buscar un lloc que pugui acollir aquest esdeveniment tot respectant totes les experiències que volia representar i evitar així els costos de les cancel·lacions contractuals amb els músics. Un circuit d’activitats a motor, com és el Circuit de Catalunya, permet fer activitats a l’aire lliure, acampada, en mesos d’estiu té assegurat bon temps i és molt més fàcil poder gestionar l’enorme afluència de públic que segurament tindrà.

A mi personalment em molesta que un cop més –i gràcies a la proximitat amb Barcelona–, el centralisme català s’ha imposat per davant de la resta del territori. Només confio que en un futur, si un gran esdeveniment com és el festival de la vaca es fes per exemple en una zona com la Cerdanya (la muntanya pels de Barcelona), caldrà que l’administració revisi seriosament la seva política de promoció del Pirineu i cert favoritisme en certs indrets.

Els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Aran o l’Alt Urgell van veient com el Pirineu es va despoblant, i com gràcies al Turisme i a activitats empresarials que reivindiquen l’autoctonicitat de la zona, ha permès que els joves apostin per les muntanyes, les valls i els rius per fixar-hi la seva residència.

Aquest fet de cancel·lació del festival hauria de fer reflexionar que els marcs normatius s’han d’acatar, però també s’han de saber adaptar a la realitat territorial de la zona. Segurament que una altra solució hagués estat possible per tal d’evitar-ho, però finalment s’ha demostrat que d’interès no n’hi ha hagut per cap de les parts implicades.

Vist des de dalt, el Pallars, i en concret les Valls d’Àneu, han patit un cop més la mala gestió que es fa de les zones pirinenques. Fa anys que reclamen un telecadira que els connecti amb les pistes d’esquí de Baqueira, les prohibicions amb les ramaderies extensives, les limitacions amb la fauna salvatge, la impossibilitat de fer certes activitats econòmiques (donat que s’ha de preservar un estricte impacte ambiental), tot per tal d’arribar a pensar que si no estàs content amb el que hi ha... a porta la tens oberta!

En definitiva, a les muntanyes dóna la sensació que vol que siguin uns futurs parcs temàtics, però obviant-hi que hi viu gent. Aquests habitants són un exemple clar de què el territori s’ha de fer des de la petita política, la que s’apropa a les “personetes” (com diu l’Esperanceta) i la seva realitat.

La del sentit comú i la de permetre la convivència de les persones que saben gestionar aquest territori, amb el món rural on viuen i posar-li una visió de futur.

Ara bé, em temo que l’única visió de futur que es té, i tot per tal de privar-los d’un dels últims poders que els queda, és el de l’eliminació de la Regla D’Hondt. Em temo que aviat arribarem al dia que un dels partits que vol l’eliminació de TV3, el monolingüisme al territori espanyol, l’unifació d’autonomies, la conversió d’una gran Espanya amb gran capitalitat a Madrid, guanyi les eleccions i lluitarà per l’eradicació a curt termini d’aquesta llei que permet una millor distribució dels vots i un major poder representatiu en zones més despoblades del nostre territori. Penso que hem de lluitar perquè això no s’apliqui mai... si no, som pell!!!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: