Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h

18 agost 2019

El llegat d'una gran persona: JericóEl passat dia 8 de febrer, a la secció de Necrològiques de La Vanguardia, apareixia la del Sr. Emilio Miró Paniello. D’aquest barceloní, persona anònima i que no tenia el plaer de conèixer-lo, i que arran d’un escrit a l’obituari del diari, ha encetat una cadena viral de missatges per les xarxes i la premsa a fi de saber qui devia ser aquest home. En concret hi posava “Ha dejado este mundo sin aportar nada de interès”, cas curiós i distret per a molta gent. Però una setmana més tard, a Lleida, ens ha deixat una gran persona, que al contrari que el Sr. Miró, ha deixat aquest món aportant molt interès i un gran llegat solidari, el passat diumenge ens va deixar el Pare Joan Mora. Sens dubte, el trobarem molt a faltar!
Igual com vaig fer el passat dia 28 d’octubre amb el traspàs del pare Suñol, avui tinc la necessitat d’honorar una altra gran persona que ens ha deixat buscant el millor per als més necessitats de la nostra ciutat. El prevere de l’església del Carme, el pare Joan Mora, ha tingut una vida intensa fins als darrers dies de la seva mort. Nascut a Tragó de Noguera, ordenat sacerdot el 1966, devot de Sant Joan d’Àvila, coordinador de l’arxiprestat de la comarca de l’Alta Ribagorça durant molts anys i des del 2001 rector d’una Unitat Pastoral de la ciutat. Com a persona plural i honesta, va facilitar que l’Ésglésia ortodoxa romanesa pogués celebrar les seves activitats religioses al Carme. I com a persona amb grans valors i enormement preocupada com estava per les situacions que veia a la nostra ciutat durant la darrera crisi econòmica amb l’abandonament dels més necessitats per part de les Administracions Públiques (pel desbordament de sol·licituds d’ajudes que tenien), va crear la Fundació Jericó. Igual que el jesuïta Suñol, alma mater de la Fundació Arrels, tots dos religiosos deixen a la nostra ciutat dos grans projectes consolidats, funcionant excel·lentment i ajudant a les persones sense sostre i desfavorides a poder tenir un món millor. De les moltes experiències que he viscut amb ell: quan em va venir a visitar a les meves oficines, de xerrades estiuenques amb en Cosme Garcia, als centres de la Fundació... Em quedaré amb la que vàrem compartir un dia sortint del Carme en la qual el vaig acompanyar en cotxe fins al Bisbat. Era recentment anunciada la seva malaltia i ell no podia deixar de banda les seves frenètiques activitats solidàries, al llarg d’aquells deu minuts de conversa, va voler transmetre’m les seves preocupacions sobre el que veia a peu de carrer, les situacions que patien diàriament als seus centres (General Britos, Parròquia, Alberg i el centre del Carrer Tallada) i com costava poder tenir recursos per poder fer-ho funcionar tot. Agraïa el suport i gran tasca del Banc dels Aliments, però sobretot es desfeia per l’acompanyament solidari de tots els voluntaris que tenia. No n’era conscient de tota la gent que havia aconseguit engrescar per posar en marxa el projecte que havia creat. Abans d’abandonar el cotxe, com a pare de família que sóc, em va recomanar que lluités perquè les meves filles sabessin donar-li valor a les coses, fet que avui en dia molts pares no han sabut transmetre als seus fills, i que caldria que tinguessin una bona base per estar preparats pels molts ensurts que et dóna la vida. Honest i patidor, tal com sempre era mossèn Joan.
Vist des de dalt, no em puc deixar de citar, que ara més que mai, Lleida ha de deixar un record perpetu a aquests dos homenots que ens han deixat. Tots dos eren religiosos, tots dos han estat líders solidaris per ajudar els més necessitats, els dos han patit les seqüeles de la mateixa punyetera malaltia i, darrerament, tots dos han deixat una petjada i un llegat a la nostra ciutat, que sempre serà agraït per les respectives generacions que vindran. A la comissió de posar noms de carrers de l’Ajuntament de Lleida, per a la propera convocatòria que tinguin, els proposo que afegeixin mossèn Mora i el pare Suñol com a nous noms de vials lleidatans. Espero que pel molt que han fet per tots nosaltres se superposi per davant de la seva gran tasca com a Pastors de l’Església (sovint a algunes forces polítiques no els agrada gaire reconèixer els religiosos).SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: