Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h

20 agost 2019

Els tocs empesarials de fi de cursAquesta setmana a Sitges es viurà la tradicional Reunió del Cercle d’Economia, aquesta és la 34a edició de la trobada empresarial més representativa dels poders econòmics i polítics catalans. Més endavant, en dues setmanes, tindrem la nostra Trobada al Pirineu, i com ja va essent tradicional, és un moment de fer valoracions de com han anat els darrers 12 mesos i com volem afrontar els que vindran. Aquestes forces que hi són representades en totes dues trobades debatrem del que ens preocupa, del que es pot millorar o del que podem fer per continuar aportant competitivitat al nostre país.
Durant aquests darrers anys el món de la política i l’empresa, tal com els hem conegut des de la postguerra, han estan canviant profundament i intensament. Hi ha diferents factors que estan demanant una nova reconsideració com la tecnologia, el capitalisme, la política o la geografia, que estan actuant com a noves forces naturals per tal de trencar els actuals motlles socials. Com és normal, tot aquest nou escenari també porta cap a noves oportunitats, tant per construir una empresa més compromesa socialment i més sostenible ambientalment, com per ajudar a crear una nova política més inclusiva. Com és natural, davant d’aquest nou escenari, on no hi ha cap referencia ni indicador passat que ajudi a seguir un camí, provoca que estem davant d’un procés de debatre quin futur volem i com el podem crear, és per això que hi ha una demanda de noves oportunitats que no cal deixar escapar.
En l’àmbit polític estem davant d’un cap de setmana incert en saber si prosperarà la moció de censura dirigida pel PSOE i el seu líder Pedro Sánchez. Els casos de corrupció del PP, els diferents focs que té oberts socialment (com el dels pensionistes) o la incapacitat de resoldre el cas català, reclamen més que mai una consulta que forci la substitució de l’actual equip de govern. Esperarem com acaba tot plegat, perquè fàcil no ho és!. A escala catalana tenim un nou President i estem a l’espera d’un govern que l’acompanyi. En Quim Torra farà de màxima autoritat d’una manera peculiar, ja que farà de President, de Conseller d’Economia, del d’Empresa i de tot plegat alhora en les diferents trobades que se l’aconvidi. I municipalment, les principals capitals estan acabant de perfilar els caps de llista que tindran a les eleccions d’aquí a un any. De les quatre capitals catalanes, a Lleida auguro que molt abans del debat d’estat de la ciutat del dia 20 de Juny, tindrem alguna notícia que marcarà el futur escenari polític local. Estarem a l’espera... Per tot plegat, l’empresariat davant de tot aquest escenari polític que estem vivint actualment només fem que refermar-nos més amb la reclamació que el més indicat per haver pogut solucionar l’actual fractura que és viu al país, hagués estat la creació de la tercera via. Amb 365 dies hem viscut canvis de seus socials, inestabilitat econòmica, indecisió en el futur de les inversions,...i encara hem estat de sort que el país (sorprenentment i tal com ho demostren les notícies d’inversions a Catalunya per part de Facebook, Coca Cola, Lidl, Microsoft,..) ha continuat creixent. Però tornant a la fragilitat econòmica actual, el recent anunci de la Moció d’aquesta setmana, ha tornat a fer trontollar les borses i els sectors financers, i com no, s’ha tornat a posar en standby grans projectes de país que s’havien d’abordar abans de les vacances (ratificació dels pressupostos al Senat, el nou finançament territorial o el debat del tema de les pensions que havia de reunir els integrants del Pacte de Toledo).
Vist des de dalt, el cas català ha passat de ser un problema intern de la societat catalana a ser clau en l’evolució del futur d’Espanya. Si no s’atén com correspon l’actual inestabilitat catalana, el país continuarà en una actitud immobilista. Ara més que mai, passi el que passi els pròxims dies, és de necessitat que de manera immediata es treballi per una gran millora de l’autogovern a Catalunya. Els empresaris creiem que és la millor solució per arreglar l’actual conflicte; cal començar en dotar d’un fort estatut a Catalunya (el que li correspon i el que reclama el poble català) i acompanyar-lo d’un nou sistema de finançament autonòmic. Aquesta època de distanciament cal reconduir-la  urgentment, no podem continuar més amb aquestes actituds; avui encara hi som a temps, demà potser serà massa tard!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: