Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/h

18 febrer 2020

Escola i Empresa, els empresaris del futurAvui dimecres faig la darrera sessió d’aquesta temporada com a formador del programa Escola i Empresa de Femcat. A les 13 hores m’esperen a l’Institut Dertosa de Tortosa, on als alumnes de batxillerat els faré una exposició d’una hora sobre que és ser empresari. Aquest és el segon any consecutiu que ho faig, hauré passat per prop de vint centres educatius i més de 500 joves estudiants de ESO i Batxillerat, tot reflexionant sobre el món empresarial actual.

Aquest programa de Femcat (Fundació Privada d’Empresaris de Catalunya), que junt amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, ha apropat des del 2010 el teixit empresarial a les aules, tot per tal d’atreure nous futurs empresaris o bé consolidar els actuals existents dintre de les empreses familiars catalanes. Aquesta és una de les moltes propostes i iniciatives que fa aquesta fundació per tal d’ajudar al desenvolupament econòmic i social del país.

Els quatre eixos en què es mouen els empresaris membres de la Fundació es basen en: millorar la capacitat emprenedora i d’innovació, vetllar per la competitivitat del país, assegurar la cohesió social, i projectar Catalunya al Món.

El programa Escola i Empresa, que és un dels projectes amb més èxit que actualment promou aquesta entitat, permet que en cada sessió un empresari de renom del teixit empresarial català pugui compartir amb estudiants de centres del nostre territori les seves vivències quotidianes, reflexionar sobre la seva motivació i el seu dia a dia, tot per tal d’aconseguir que els estudiants visualitzin aspectes de la vida a l’empresa i del seu paper en la societat, des d’una perspectiva diferent de la que és habitual.

Amb tot això que s’aconsegueix? Promoure un diàleg obert amb empresaris i possibles futurs empresaris, cercar les habilitats necessàries, saber perquè els agrada tant la seva feina o bé que els obsessiona.

Òbviament els empresaris també n’extreuen les seves conclusions després de cada sessió. A grans trets a mi m’ha permès descobrir que hi ha zones amb més esperit emprenedor (les de muntanya i les de l’Ebre en el meu cas), hi ha zones amb perfils més còmodes i amb falta de motivació (les de zones més poblades o urbanes).

Que hi ha un cert desencís sobre el món de l’empresa i els empresaris, tot i que, això de ser líder i manar són aspectes que agrada molt en els joves d’avui, però sorprenentment, obviant les responsabilitats que hi ha en el fet d’estar immers en aquest món.

Al llarg dels seixanta minuts de la sessió, el paper clau de l’empresari davant dels alumnes, permet que els joves d’avui no caiguin en fets reals com els de l’abandonament escolar prematur, combatre l’atur juvenil, treballar per tenir una nació catalana rica i preparada per afrontar el segle XXI.

Amb accions com aquesta, Catalunya ha de continuar essent un referent mundial, ha de promocionar les marques locals catalanes, fer partícips als fills d’immigrants del teixit empresarial de casa nostra, fomentar la internacionalització des de la base... tot per tal de continuar mantenint aquesta diferenciació que té el teixit empresarial català respecte del de la resta del territori espanyol.

Vist des de dalt, les dades del 2018 de l’Escola i Empresa ens diuen que es van fer 400 sessions, que van tenir un públic de 14.000 alumnes, van participar més de 60 empresaris i 271 centres van acollir aquestes sessions. Un programa consolidat com és aquest, no és més que un dels molts exemples que demostra la fortalesa del sector econòmic català i l’esperit emprenedor que sempre ha tingut. Cal que aquesta essència no es perdi en les noves generacions i es fomenti cada cop més.

El món del demà no està escrit i, en concret, l’empresarial, està constantment canviant. Davant dels nous perfils que lideraran les Cambres de Comerç, els nous Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions, i segurament a la tardor, amb una nova Generalitat (doncs planejen unes noves eleccions), cal que administracions i empresaris continuïn anant agafats de la mà i treballin conjuntament per tal que les noves generacions continuïn apostant per Catalunya, les seves comarques i les seves vil·les com a llocs de promoció empresarial.

El futur econòmic del país ens val molt, i tal com està l’actual present, cal teixir una bona base i preparar un millor fonament pel futur que vindrà.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: