Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

27 febrer 2020

Fòrum Fuster i el futur de LleidaAvui dimecres a la nit, el Fòrum Fuster, entitat que serveix com a punt de trobada per a diferents lleidatanes i lleidatans amb inquietuds i sensibilitats sobre temes que afecten la nostra ciutat, celebrarà el darrer sopar-tertúlia amb els candidats a la Paeria pels comicis del diumenge 26 de maig.

Avui serà el torn del cap de llista del PSC i actual paer en cap de la nostra ciutat, en Fèlix Larrosa. Al llarg de les darreres setmanes hem pogut compartir taula amb la resta de candidats amb representació a l’actual ple municipal, com són: del Comú (Sergi Talamonte), la Crida (Rosa Peñafiel), Partit Popular (Xavier Palau), ERC (Miquel Pueyo) i fa dues setmanes amb Toni Postius (JuntsXLleida).

Han estat més de 150 persones les que han assistit a aquestes trobades, tot per tal d’escoltar els projectes de ciutat que cada candidat té pels pròxims 4 anys que venen i que posaran en valor si son escollits pels ciutadans de la nostra ciutat.

El Fòrum Fuster, que des del 2011 organitza regularment sopars-tertúlia amb líders rellevants de la nostra societat, tot per tal de parlar de la nostra ciutat, territori, perspectives futurs,... La vintena de convidats que han passat per les nostres taules provenen del món de l’empresa, la cultura, la banca, l’esport o bé la política. L’aposta d’aquesta primavera, la de fer partícips als candidats a l’alcaldia de la capital de ponent, no fa més que reafirmar el nostre compromís amb Lleida i amb el personatge que rep el nom de la nostra entitat.

En Manel Fuster i Arnaldo (Lleida 1808-1864) va ser notari i alcalde de Lleida a les files del Partit Progressista durant els anys 1842-49 i 1859-63. 

Durant el seu mandat, les comunicacions i les infraestructures van ser claus per tal de posicionar Lleida en l’Espanya d’aquells temps, i posar uns quants fonaments a la ciutat que tenim actualment. L’arribada del ferrocarril, la millora de carreteres, implantació del telègraf, el Canal Aragó i Catalunya o el d’Urgell, obres de regadiu, indústries al Canal de Pinyana, o fins i tot, la xarxa de gas urbana (amb enllumenat urbà mitjançant aquesta font d’energia) o el servei de Correus, van ser exemples de millora en comunicacions i infraestructures; i pel que fa a l’urbanisme, el seu tarannà visionari permeté que amb la creació del Pla Fontseré, una nova planificació del creixement urbà enderrocant de les muralles, la inauguració del Camps Elisis, extensió del teixit urbà i l’emersió de nous territoris.

Amb totes aquestes apostes la ciutat “pateix” una millora en la seva qualitat de vida amb empedrament de carrers, construcció de voreres, arrebossat de façanes, retolació de carrers, safareig públics, ampliació del clavegueram... fets que contribuïren a millorar en comoditat, higiene i embelliment de la ciutat. Amb aquests projectes, no cal obviar la gran aportació que ha fet aquest alcalde a la Lleida actual.

Fruit d’aquestes accions, la ciutat del 1860 té importants canvis en la demografia de la ciutat i en el seu teixit social, sorgeix la immigració, nous grups i classes socials, amb els que es fomentà noves organitzacions socials, polítiques i culturals, i així com també, els primers moviments sindicals.

Vist des de dalt, l’etapa d’en Manel Fuster com a Paer en Cap de Lleida, junt amb la profunda transformació de la capital de la Terra Ferma, ajuden a projectar Lleida més enllà de les seves fronteres.

Augmentaren les interrelacions econòmiques amb la província, Catalunya i Espanya. Sorgiren noves activitats econòmiques, es produí una modernització en l’agricultura i la ramaderia, s’incrementà l’activitat industrial, i varen créixer les activitats comercials i de serveis. Per tot això, el Fòrum Fuster ha volgut convidar als candidats a Alcalde per tal de poder analitzar quin d’ells pot estar més ben preparat per encarar el futur que ens espera.

L’actual context que tenim al nostre país, posa en relleu que actualment necessitem líders que pilotin aquesta nova societat que esta emergint, aquest paer ha de ser prou transgressor per aplicar els canvis que la ciutadania reclama i situï Lleida en el nou mapa estatal que s’està perfilant. L’alcalde Fuster hauria pogut ser un gran líder i un enorme polític nacional, però l’estima a la seva terra i la seva ciutat, no va permetre que mai l’abandones.

A qui governi la Paeria pels pròxims quatre anys vinents, li tocarà fer molts canvis i fer-la mutar cap a un nou paradigma que s’està gestant; sigui qui sigui l’elegit, a nivell personal penso que cal que la ciutadania faci un vot coherent, amb sentit comú, li dipositi la confiança a qui s’ho mereixi i ho faci amb responsabilitat. El vot segur i amb seny davant del futur que ens espera, òbviament, és la millor recomanació per construïr la Lleida del futur.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: