Lleida
-1/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

20 novembre 2019

Hem d’actualitzar la Sant Miquel?A finals del mes passat, tal com és habitual a Lleida, hem tingut les Festes de Tardor i la Fira de Sant Miquel. La primera celebració –donat que tenim un govern nou local– ha tingut un nou concepte de programació, tot intentant ajustar-se al pressupost que hi havia a la partida de Cultura i al nou paradigma que ha volgut imposar el nou equip de govern local. I per part del segon esdeveniment, el del certamen firal, caldria que els diferents actors que estem implicats (parlo en primera persona del plural, donat que sóc vicepresident de la Cambra i és patrona de la Fira) intentéssim redefinir-la i actualitzar-la a les noves necessitats i realitats que hi ha al camp i a la ciutat.
La Fira de Sant Miquel dels darrers anys ha estat un esdeveniment molt vinculat a la figura dels alcaldes que ha tingut la nostra ciutat. Tant Siurana, com Ros o Larrosa, s’implicaven en excés i intentaven que una de les principals fires agrícoles que hi ha a l’estat espanyol, sigui i continuï essent un esdeveniment que aplegui a tots els actors possibles vinculats al món agrícola i rural (des de ministres fins a petits pagesos de l’Horta de Lleida). Els presidents de la Diputació que hi han passat, donat el passat agrícola d’alguns d’ells, també han tingut una certa implicació. Casos com Companys, Grau, Gilabert, Pont i Reñé (compartint protagonisme amb la de Sant Josep de Mollerussa) o en Gavín, que hi tenia altres interessos (era Enginyer Agrònom i aspirant a l’alcaldia de la capital) varen tenir tots ells una certa “estima” al certamen firal de la tardor lleidatana. I per part de la Cambra, l’etern Joan Simó també ha estat, de sempre, molt implicat amb un dels motors econòmics que hi ha a les nostres terres i generador d’un important payback al territori durant els dies que coincidia la Sant Miquel. Aquests són els patrons de la Fira: Ajuntament, Diputació i Cambra de Comerç de Lleida; i aquestes, a parer meu, han estat les seves implicacions els darrers anys.
Però actualment que li passa a la Sant Miquel? Durant aquesta edició (la 65a) he pogut comprovar com la Paeria ha gestionat els dies abans de la inauguració, un cert desinterès en la importància que requereix el certamen (d’aquí a un mes vindrà Municipàlia, que és la Fira més important d’administracions públiques que hi ha actualment a l’estat, confio que estiguem al nivell que es requereix). La Diputació ha estat més ocupada en afers interns de l’ens, que en els de promoció de la Fira com a tal. I la Cambra, que ha estat preocupada transmeten a tothom que les activitats firals que hi ha al territori no caiguin en l’oblit, no deixin de tenir el suport que les administracions corresponents han d’oferir i tot això provoqui un descens de l’efecte de retorn econòmic que generen a casa nostra (alta ocupació als hotels, restaurants plens, serveis que es precisen,...). Puc donar els 100 dies de gràcia que habitualment es donen als Governs (en tots tres casos hi ha tres nous líders i nous equips que els acompanyen). Les xifres que anualment ens dóna el director, l’Oriol Oró, ens indiquen que durant els darrers anys –a cada edició són iguals-–passen unes 120.000 persones per la Fira i l’ocupació de l’espai firal es del 100%, reals o no, el que sí que és cert, és que a la Sant Miquel cal donar-li una nova projecció, un nou concepte i adaptar-la a noves necessitats actuals, doncs, contrastat amb expositors professionals (els de l’agricultura i inverteixen diners per venir-hi) ens diuen que el passat dijous, divendres i dissabte, no varen ser grans dies d’activitat comercial, i realment això ens hauria de preocupar.
Vist des de dalt, com a empresari que sóc i visitant de múltiples certàmens firals professionals arreu del món, crec que és necessari que el concepte d’aquesta fira s’actualitzi. Cal un nou espai adaptat a les necessitats actuals que demanen les fires (no deixem en l’oblit el projecte Fira 2 que es va presentar aquest any), es requereix un nou concepte en el qual es tingui present l’augment de joves que volen treballar en el camp i la complexitat de tirar endavant projectes rurals innovadors, evitar els grans propietaris agrícoles (que mai ens visitaran), i potenciar més les jornades i simpòsiums que ajudin a retenir el talent i el potencial que té el territori amb la Facultat d’Agrònoms de la UdL i les empreses que treballen pel sector primari lleidatà. En definitiva, amb unes administracions molt més implicades, un nou espai firal i amb unes noves directrius, la Fira de Sant Miquel tindrà un futur assegurat i serà un important generador de beneficis al territori lleidatà. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: