Lleida
-1/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

20 novembre 2019

Ja en són 40 d'hostaleria lleidatana!Tot i que el dilluns vinent –mundialment conegut com el dia festiu setmanal de molts restaurants– se celebrarà a La Boscana de Bellvís (un dels tres restaurants amb estrella Michelin a Lleida) la commemoració dels seus 40 anys d’existència, oficialment, en tal data com avui, un 10 del 10 del 78, es posava la primera pedra de la Federació d’Hostaleria de Lleida. A casa nostra crec que no hi existeix cap associació que tingui tanta representativitat i tanta implantació en el territori com la que té aquesta entitat.
L’activitat hotelera i de restauració no cal dir que és una activitat econòmica que ha perdurat al llarg de molts segles. Sempre ha anat vinculada a oferir serveis esporàdics lligats a l’allotjament i alimentació de les persones, i quasi sempre ha anat vinculada al fenomen turístic. A Lleida la Federació és un gremi que dóna cabuda a Restauració, Hostatgeria, Càmpings i Oci Nocturn. La seva tasca es pot resumir en dos grans objectius: El primer ve donat per la tipologia de l’associat que tenen a Lleida, que és d’empreses petites i mitjanes, on donada la mida que tenen, els és molt difícil poder tenir una representativitat institucional al màxim nivell que transmeti les seves preocupacions i necessitats a les administracions. I en segon lloc, poder promocionar-se conjuntament per tal d’oferir els seus serveis als clients i treballar en accions comuns per tal de promocionar la cuina i els productes del territori lleidatà. Altres tasques que no cal obviar són l’aposta per la formació, la implantació de noves tecnologies (és un referent estatal) i promoure iniciatives, com la dels premis Àngel Moncusí, on es promocionen a joves cuiners i a futurs valors de l’hostaleria.
A Lleida l’estreta col·laboració que té la Federació amb l’Agencia Catalana de Turisme de la Generalitat, el Patronat de Turisme de la Diputació i amb l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament, ha convertit el nostre territori en el pol d’atracció turística de la Catalunya interior i dels Pirineus. Si posem valor a les dades en què es mouen en els establiments lleidatans, em sorprèn molt la importància que té la Vall d’Aran per sobre de la resta del territori. El territori aranès disposa d’un total de més de 6.500 places hoteleres davant de les 4.800 que disposen les terres de Lleida. Cal tenir en compte que el període que compren la màxima ocupació hotelera al Pirineu és la que va del Pont de la Puríssima fins a la Setmana Santa (coincideix amb l’apertura i tancament de l’estació de Baqueira-Beret) per a després, en molts casos, estar un bon període de temps tancats. Amb aquestes dades, no cal obviar que per futurs esdeveniments importants que vindran als Pirineus, com és l’organització d’uns Jocs Olímpics d’Hivern, caldria tenir com a membre consultiu de l’organització a la Federació d’Hostaleria, ja que en gran part serà clau el seu esforç i bones pràctiques per tal què els participants i assistents a aquest gran esdeveniment esportiu en surtin plenament contents i satisfets de la seva experiència al territori lleidatà, i com no, amb ganes de tornar a repetir-la!!!
Vist des de dalt, amb aquest exemple un cop més es demostra que quan van agafats de la mà un grup nombrós de persones amb diferents sensibilitats, es poden obtenir fites inimaginables. El somni hostaler que va néixer la tardor del 1978 a Lleida, s’ha convertit amb el pas dels anys en un referent arreu de l’estat (fins i tot el darrer president nacional dels Hostalers va ser de Lleida). Pels actes d’aquest dilluns vinent, han estat capaços que el president Torra faci un lloc a la seva agenda perquè pugui acompanyar-los en el seu aniversari, així com de la resta d’autoritats locals i provincials. Prenent nota del que deia el gran escriptor i gastrònom català, en Josep Pla, que a la cuina no hi ha pitjor ingredient que la pressa amb la qual s’ha cuinat un plat. A la Federació d’Hostaleria de Lleida li ha passat això, que amb 40 anys i sense presses s’ha esdevingut en un referent i en un exemple a tenir en compte al nostre territori, que ha superat excel·lentment les crisis passades i ha sabut reinventar-se constantment per tal d’oferir els millors serveis als seus associats i la màxima implicació amb el seu territori.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: