Lleida
3/14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

21 novembre 2019

La humilitat del líderAquest passat diumenge, igual com faig tots matins a primera hora, estava posant-me al dia tot revisant les xarxes socials. Un cop visitat el Facebook (darrerament amb un ús molt residual per part meva) i tafanejar per l’Instagram (que aquí és on gaudeixo més últimament), vaig entrar finalment al Twitter (em serveix per contrastar amb la societat digital tot el que he llegit abans a la premsa escrita), i em va agradar un article que va penjar al seu perfil la Tinent d’Alcalde de la Paeria, la Jordina Freixenet. Los directivos humildes vencen era l’article, escrit pel professor, escriptor i consultor de terrassenc, Xavier Marcet, un gran expert en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa, així com referent intel·lectual en ajudar a empreses en la transformació digital. 
El brillant article ens parla d’obrir, comprendre, respectar, escoltar, despendre’s, compartir o ser valent empresarialment des d’un vessant humil. En definitiva, tota una mar de conceptes que són la missió d’un bon directiu i que es poden anar modulant. L’escrit posa èmfasi en el fet que hi ha molts directius que ho porten des de la base i de manera natural, i que aquests, doncs, són els que progressaran en una societat com l’actual. Aquest article em va recordar molt al lleidatà Josep Llorens, propietari d’Epsa Internacional i 58ena fortuna d’Espanya, que el vaig conèixer el passat dimecres 9 gràcies a una trobada empresarial del grup Rodi. Aquest veí de Seró (La Noguera) és un tot un exemple d’empresari humil i de casa nostra.
El concepte d’humilitat és una saviesa, es saber d’un prové i quin és el seu passat, va lligat amb saber escoltar, i empresarialment, vinculat a donar valor al teu equip, respectar als proveedors,  interessar-te fidelment cap als teus clients (independentment de la dimensió dels mateixos) i ser capaç de liderar transformacions. Un cap humil explora els racons insòlits de la seva empresa i acostuma a matinar molt. És crucial per aquest tipus de lideratge començar sempre amb la gent, atreure les persones idònies, tot perquè el talent crida al talent. Els directius que actuen amb humilitat saben que l’important és que la gent pugui créixer, i la gent ho reconeix quan veuen que poden aprendre i assumeixen més responsabilitat, tot per tal de poder aconseguir que el líder pugui valorar per igual el talent i a la bona gent (saben que el talent és la base de la competitivitat). Els caps humils són els que aprenen i desaprenen constantment. Aprenen dels més joves, i desaprenen de les seves trajectòries. Memoritzen el nom de tots els membres del seu equip, els demanen amb educació les seves necessitats i no els convoquen a qualsevol mena de reunió. Escriuen constantment, tot per tal de plasmar els seus pensaments, exhibir valentia, transmetre confiança i així poder demostrar en primera persona –si és el cas– que es van equivocar. Fugen de l’ostentació, puix que és sinònim de ser mediocres, i evidentment, algú encara creu que l’ostentació en la societat empresarial actual encara porta beneficis? Aquestes persones acostumen a contenir els seus egos, cedeixen el pas i respecten sense escalfors. Tot això, sense la necessitat de dir-ho tot, fan de la brevetat una forma de respecte cap als altres. Aquests líders consistents són gent que no pretén demostrar que ho sap tot i triomfen perquè s’escapen de trastorns d’alçada. Aquest quadrat d’humilitat empresarial formada per líder, treballador, client, empresa òbviament no estarà renyida en aconseguir grans resultats.
Vist des de dalt, el món empresarial actual necessita líders que protegeixin les empreses de l’autocomplaença i de l’arrogància, tot per tal de poder posar cada dia al centre del negoci, al seu equip, als proveedors i als seus clients. Són perfils de lideratge que es desfan per l’empoderament i l’autonomia dels membres del seu equip. Capacitats per prendre decisions dures o liderar transformacions en les quals el final mai havia estat escrit. Tota persona que combina passió, respecte, exigència, visió i humilitat, no cal dir que seran persones a les quals seguir i aprendre, en definitiva, el líder, si és breu i humil, dos cops líder!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: