Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

15 agost 2020

La ràdio de casa nostraDurant els darrers dotze mesos, a més a més d’escriure setmanalment en aquest espai d’opinió (i aquest estiu ja en farà 6 anys) he compaginat aquesta tasca amb un article mensual a la Ràdio local Ua1. A aquesta emissora 100% lleidatana, mereix fer-li un reconeixement com cal i agrair-li l’enorme feina que fa constantment en poder ser “gairebé” l’únic altaveu de programació dedicada íntegrament als lleidatans.

La ràdio de les terres de Lleida va iniciar-se ja fa uns quants anys competint amb Segre Ràdio per ser l’identitària de la terra a la graella radiofònica local. Aquesta última, per culpa de la situació econòmica dels darrers anys i el nou paradigma que estava agafant el món de la comunicació, va ser absorbida per la SER-Ràdio Lleida, provocant la desaparició d’algun dels llocs de treball i la pèrdua d’una emissora local. Actualment, junt amb aquesta última, altres emissores nacionals com Onda Cero, la Cope, RNE o Catalunya Ràdio, ofereixen desconnexions intermitents amb programes locals lleidatans.

És ben evident que cada cop això va a la baixa i mantenir estructures locals per a unes poques hores de programació autòctona pels lleidatans no interessa (no oblidem que són emissores que es dirigeixen des de despatxos de Madrid o Barcelona). Tret d’informatius i programes esportius, els programes tipus magazins o de temàtica local, es poden comptar amb els dits actualment. 

Però sorprèn, dins d’aquest escenari que es viu a les ones radiofòniques, que encara hi sobrevisqui Ua1. Una emissora independent, 100% lleidatana, amb 16 hores diàries d’emissió íntegra en lleidatà. Una direcció que vigila que prevalgui una neutralitat informativa, una variada oferta de programes amb diversos continguts i estils amb els quals fidelitzar els oients locals, i un equip de professionals que treballa constantment per tal d’oferir la notícia fresca que s’està coent en aquells instants.

Una de les particularitats que sempre ha tingut la radio, és la seva rapidesa en narrar els fets que estan succeint, sempre per davant de la televisió (cal tot un muntatge per emetre en directe) o els diaris (fins a l’endemà no ho llegiràs). Cas a part serà el de les xarxes socials (Twitter preferentment) que permet encara més immediatesa que les ones. 

Tot i que hem de lamentar que els perfils informatius d’alguns comptes de notícies d’aquesta xarxa, sovint no acostumen a estar liderats o escrits per periodistes amb carrera o amb el títol de col·legiat. A Ua1 s’han viscut instants memorables dels darrers anys, i gràcies a ells, s’han pogut compartir molts dels darrers esdeveniments socials que han succeït a la nostra ciutat.

Retransmissió de plens de l’Ajuntament, seguiment de partits dels equips esportius lleidatans, festes majors,... Aquesta feina pública, que ofereix un mitjà privat, ha d’estar reconeguda i mantinguda (en certa part generosa) per les diferents institucions del territori. Cosa que segons sembla, darrerament no està succeint, ja que les retallades estan fent acte de presència en el món de la comunicació amb totes les conseqüències que en derivaran.

Vist des de dalt, cada dia més de 32.000 oients escolten el 104,5 del dial (5.000 oients més el darrer any), on curiosament més d’un 20% només escolta aquest mitjà de comunicació local. Que si se suma la pàgina web i els comptes a les xarxes socials que té l’emissora, aquesta dada pot arribar a multiplicar-se sense coneixement. Cada cop són més els lleidatans que demanen notícies i entreteniments locals com els que ofereix Ua1, i hi ha més empreses que destinen part de la seva publicitat a les falques que ofereix la graella radiofònica.

Però cada cop és menys proporcional la gestió de les subvencions públiques en funció de si fas quasi tot el dia d’emissió o de si només en fas de 5 a 20 minuts diaris. No citaré que si aquí es tornen favors passats o no, que si no hi ha un duro al calaix,.. però sí que reclamaré que les decisions sempre es facin amb sentit comú, i crec que aquesta, a parer meu, no ho és.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: