Lleida
1/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h

11 desembre 2019

L'encís de la nova CambraEl passat dimecres, una de les institucions lleidatanes amb més història (132 anys) va nomenar el seu 14è president de l’entitat. La Cambra de Comerç i d’Indústria de Lleida tindrà, amb l’elecció d’en Jaume Saltó i Albareda, natural de Torregrossa i propietari d’un hòlding d’empreses tecnològiques, el successor de l’etern Joan Simó i Burguès, el qual haurà presidit durant quasi tres dècades el principal ens empresarial de Ponent.
El president Saltó, que va ser escollit gairebé per unanimitat com a nou líder de l’entitat, haurà de compartir aquesta nova responsabilitat amb la presidència de la Pimec Lleida. Aquesta patronal de petites i mitjanes empreses, porta gairebé un lustre fent una excel·lent bona feina i moltes accions al territori per tal de posicionar-se com a referent dins del món empresarial lleidatà. El fet de poder sumar esforços amb nous gremis, nous socis, defensar els interessos dels seus membres, activitats empresarials referents i, fa prop d’un any, inaugurar unes noves instal·lacions a la Rambla Ferran de Lleida, ha permès que en aquesta convocatòria d’eleccions a la Cambra, molts dels membres del nou Plenari provinguin d’aquesta patronal. Aquest nou paradigma empresarial té un símil amb el nou Ajuntament de Lleida, de la mateixa manera que els socialistes han governat durant quatre dècades la Paeria, a la Patronal lleidatana COELL li ha passat el mateix amb la Cambra, on sempre havia liderat la candidatura guanyadora i sempre el Plenari era gairebé unànime d’aquesta entitat. Aquest 2019, el Plenari té més d’un 70% dels membres afins a Pimec, i la resta de COELL (tenint com a principals gremis representats els de la FECOM, Transport, Construcció,...). El motiu d’aquesta nova representativitat ve donat perquè la PIMEC ha sabut fer una campanya amb mà estesa amb tots els agents econòmics locals, cedint els interessos particulars a fer-los comuns i treballant perquè la Cambra pugui arribar a ser el més plural possible. No s’ha d’obviar que l’entitat ha de ser un gran paraigües on empreses, empresaris, emprenedors i tot el teixit econòmic del territori ha de ser-hi representat.
Amb aquestes eleccions, la campanya que va realitzar PIMEC ha demostrat que ha sabut posicionar-se millor davant de l’empresariat, i que la seva capacitat de mobilització per tal d’arribar a presidir l’entitat ha estat molt més efectiva i encertada que la que ha utilitzat la COELL. 
El resultat del nou plenari i del nou Comitè executiu –que no fa justícia a com està representat el territori– causat per la dificultat de poder asseure’s els dos presidents de les Patronals, ha fet que s’hagi arribat a aquest escenari. Personalment he trobat a faltar per part de les dues entitats molt més diàleg i molt més exercici d’arribar a trobar punts de trobada, que no pas de conflicte (les herències passades i la impossibilitat d’esborrar-les, han marcat molt). Aquestes discrepàncies que tenen PIMEC amb COELL i FECOM han d’intentar reconduir-se i evitar-se en un territori tan peculiar com és el nostre. Ara, més que mai, la suma de tots els actors ha de consolidar-se i ha de posicionar Lleida (amb l’ajuda de la Cambra) al primer nivell del mapa empresarial actual. L’entitat ha de ser un veritable lobby, ja que avui en dia ningú l’està exercint i cal que algú ompli aquest buit.
Vist des de dalt, amb el discurs del president Saltó el passat dimecres a la Sala d’Actes de la Cambra, l’entitat es posiciona en la defensa dels mítics punts que sempre fan falta a Lleida (comunicacions, noves tecnologies, despoblament,...), i al revés de la de Barcelona, la preocupació de l’entitat no ha de ser la política actual, sinó que s’ha d’obsessionar en generar pressió davant dels diferents governs implicats per tal que el teixit empresarial lleidatà pugui obtenir totes les mancances que fa tant de temps reclama. La Cambra actual ha de reinventar-se, el nou equip ha de treballar com un gran grup al servei del món econòmic local, l’entitat ha de fer-se més notòria al territori, i de la mateixa manera que aquestes eleccions han permès que siguin les que més empresaris han votat en la seva història, la nova Cambra ha de lluitar per tal d’esborrar aquest desencís que hi ha actualment en l’empresariat lleidatà envers l’entitat. Els pròxims quatre anys de presidència d’en Jaume Saltó hi ha molta feina per fer, i ara, més que mai, cal que els agents socials, patronals, gremis, associacions i empresaris se sentin com a seva la Cambra i n’estic segur que entre tots ho aconseguirem!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: