Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 octubre 2020

L'hostaleria que ens espera (II)Setmana dos de confinament, comerços (menys els d’alimentació), alguns serveis i hostaleria, continuen tancats. El govern allarga una setmana més la previsió inicial de quinze dies –que si no hi ha res de nou, secundaran els diputats del Congrés espanyol– i les previsions futures d’una propera sortida a aquesta situació excepcional, cada cop són més pessimistes.

És obvi que aquest nou període social en el qual estan immersos tots els continents, canviarà moltes actituds dels ciutadans. Les relacions amb les persones, la proximitat amb el tracte, alguns costums formals i, qui sap, potser també la manera de gaudir dels nostres àpats més tradicionals.

És per això, que alguns restauradors lleidatans, disconformes a demanar ERTE, plans de reajustament o passar unes quantes setmanes a casa sense fer res, han decidit aprofitar la petita escletxa que dóna l’Estat d’Alarma Nacional als establiments hostalers, i oferir els seus pecats gastronòmics per endur-se’ls i degustar-los a casa amb la família. Clients habituals d’aquests restaurants (o no) tenen l’oportunitat de sortir de la monotonia de cuinar cada dia a la llar, i gaudir l’oportunitat de delectar-se amb els festivals gastronòmics que se’ns brindava, uns dies enrera, quan la llibertat ciutadana era extrema.

A Lleida tenim un reduït grup de restauradors que han decidit apujar la persiana –tot respectant les normes sanitàries (distàncies permeses, ús de mascara, guants i hidroalcohòlic) que s’han imposat pels establiments que optin per obrir– els quals poden oferir part de la seva carta baix els paraigües del servei take away (a domicili en anglès). De temàtica gastronòmica diversa, ara mateix tenim l’opció de poder fer un menjar típic de l’horta lleidatana amb caragols, calçots, carn a la brasa... de la mà de La Dolceta.

El restaurant de la partida de Montcada permet recollir o portar a domicili part de la seva carta. Aprofitant que fins a Setmana Santa hi ha la temporada de calçots, és una bona oportunitat de no perdre aquest sa costum tan arrelat els darrers anys a la Terra Ferma. Si es requereix d’una cuina tradicional catalana ben feta, amb la pinzellada d’autor de l’Ignasi Benito, l’Ambrosia de Rosselló permet passar a recollir els plats de sempre de la carta d’aquest icònic restaurant del Segrià, tot per tal de poder-los compartir amb tota la família confinada a casa.

Un altre establiment obert, és el del Jordi Hernández de l’Asador Gorka de la capital (a l’entrada del Secà de Sant Pere), també ofereix, durant els migdies, part de la seva carta sigui servida als habitatges dels lleidatans. Els guisats, els fideus, la costella de porc, o bé bacallà son entregats a tots aquells que vulguin trencar de la monotonia d’aquests dies de reclusió sanitària. I el De&Tapas, dels germans Mihai i Andrei Detesan, també ofereix el seu variat i singular menú diari per a particulars del barri de Cappont.

Personalment, estem de sort que part dels millors restauradors que cuinen arrossos i paelles de Lleida, també hagin volgut continuar oferint la seva carta a domicili durant aquests dies de reclusió social. Les brillants germanes Castillo (Anna, Marta i Laura) de La Clasca a l’Av. Jaume II, han volgut que continuem gaudint dels seus sublims arrossos i dels seus espectaculars plats elaborats, que durant els darrers anys han ofert com a alternativa als seus reconeguts plats de carta.

El Caravista del Mateu Blanc, no ens pot oferir de la seva preuada carta de fruits del mar, però ens ha permès gaudir dels seus arrossos. Aquest Restaurant de Ricard Viñes permet que els veïns de la Zona Alta puguin sortir de casa uns breus moments a fi de recollir una bona paella per dinar.

I a Artesa de Lleida, el Toni Rubies, també permet que les seves elaborades i ben treballades racions d’aquest cereal siguin compartides a domicilis particulars. Com han canviat amb el pas dels anys els usos d’aquesta llavor, utilitzada de sempre en èpoques de racionament social i de pobresa...

Vist des de dalt, els grans experts en economia sempre han citat que les crisis han de ser aprofitades com a oportunitats de negoci, i aquests establiments lleidatans que he citat, no han sabut fet millor la lectura d’aquesta tradicional dita. Una crisi pot desestabilitzar-nos i abocar-nos cap a un canvi inesperat. Però també pot ser utilitzada com una gran oportunitat per a créixer i redirigir els nostres negocis.

Qui sap que passarà el dia de demà amb el món de la restauració en general. Hi haurà un canvi d’hàbits? Viurem un canvi de costums? Entrarem en una nova època de recessió econòmica que ens privarà de sortir a gaudir d’un bon àpat? Ningú sap quan s’acabarà aquest fatídic cicle, però sí que estem palpant que molts dels nostres més arrelats costums dels darrers anys es veuran alterats, i personalment, confio que el gastronòmic no en sigui un d’ells.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: