Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 octubre 2020

L’hostaleria que ens espera (VIII)Des d’aquest dilluns els bars, cafeteries i restaurants, han apujat oficialment la reixa i ja poden oferir servei de menjar per emportar. Tot i que alguns d’ells ja porten des del primer dia que va començar l’actual Estat d’Alarma fent-ho, d’altres no van iniciar-se fins el darrer confinament total passat (el de Setmana Santa). L’actual obertura de la veda, dona el tret d’inici a les fases que poc a poc conduiran al total restabliment de la normalitat.

Continuant amb aquesta guia gastronòmica setmanal pel nostre territori, que proposo que comencin a gaudir un cop els restaurants hagin obert de bat a bat i sense cap restricció les seves portes, avui li li pertoca a la comarca més gran de Catalunya, la Noguera. La part central de la nostra província està a cavall de la plana de Ponent i de les primeres serralades del Prepirineu lleidatà. Aquests contrastos ens duen a assaborir les creacions culinàries més sabroses que hi conviuen al nostre territori.

Un gran cuiner, fill de Balaguer, en Josep Maria Morel –que durant molts anys va ser el propietari del Restaurant Cal Morell de la capital de la Noguera– és autor d’un bon grapat de llibres receptaris i va ésser un excel·lent divulgador de la nostra cuina. Lo Morell ha estat un dels culpables que actualment a Balaguer sempre s’hi menji bé! I començant per aquí, crec que és obvi parlar del màxim exponent que actualment té aquesta vila, i no es altre que Cal Xirricló.

El Francesc Molins, com a propietari i cap de sala, ha sabut transformar el negoci familiar en un temple culinari quedant-se ben a prop d’aconseguir esdevenir-se en un restaurant d’estrella. Amb la nova incorporació a la cuina, la del Jordi Pané, que aquest establiment continua oferint una variada carta adequada a cada estació de l’any i als productes típics del període que li pertoca.

A Vallfogona, al seu polígon, és de parada obligada a la Nova Font Blanca. El Toni Punyet ha aconseguit que el seu pas per la televisió (Joc de Cartes) i la seva postura ideològica durant el procés català (menú diari amb sonats noms als seus plats) sigui un lloc de peregrinació, aconseguint que repeteixin la seva visita diversos cops al seu establiment. Una sàvia dita en l’hostaleria diu que: l’important no és que un client ens visiti per primer cop, sinó que hi torni...

Si fem via cap al Nord, en direcció al Prepirineu lleidatà, és de rigor fer turisme al Santuari de Santa Maria de les Avellanes i fer un bon dinar al restaurant del mateix Monestir. El xef Bobby Vieira, ens delectarà amb saborosos i treballats plats de la Noguera, amb incorporacions sublims, com els plats amb mel de l’Alemany d’Ós de Balaguer. I a Camarasa, després de comprar un bon pa o unes coques al seu forn, cal fer parada a Can Pere i gaudir de les suculentes i generoses racions de la seva variada carta.

I si volem pujar cap al Pirineu per l’altra carretera, la C-26 (antiga C-1313). No podem acabar la guia de la Noguera sense citar aquests establiments. El restaurant Roma de Cubells, on el Jaume sempre ha presumit de ser un bon amfitrió i ha sabut que tot aquell que pari al seu establiment pugui gaudir d’un bon àpat casolà, amb una bona selecció de plats de la terra i tot això acompanyat per un bon vi de la família Porcioles de Costers del Sió.

O bé La Solana, que és un minúscul restaurant a Foradada, que amb una treballada carta, ens permet agafar forces després d’un dia d’excursió pel Castell de Montsonís o per les Vinyes Rubió de Sols, propietat de la sublim enòloga Judith Soguas. A Artesa de Segre, i des del 1958, que és quan va iniciar-se la família de Cal Lao amb l’Hostal Muntanya, que han sabut transmetre, generació a generació, la seva generositat i bon tracte pels fogons i per un bon servei a taula.

I per acabar, el municipi de Ponts ofereix una variada oferta de restaurants als quals parar a carregar les piles, però personalment, on queda més ben reflectida la complexitat culinària i la variada carta de productes autòctons de la Noguera, és al restaurant Lo Ponts. Una brillant atenció, una treballada carta i una seleccionada aposta pels vins de la terra, permet que gaudir de l’experiència gastronòmica de la Noguera, sigui de les més recomanables de casa nostra.

Vist des de dalt, la Noguera és bressol de bona cuina, així com també de grans personalitats que han estat protagonistes de la nostra recent història. Casos com el de Gaspar de Portolà (fill d’Os de Balaguer), que va ser governador de l’estat americà de Califòrnia, i va fundar les ciutats de San Diego i Monterrey. El seu cas va permetre que el monopoli de descobridors castellans, que havia imperat fins llavors, fos rellevat per homenots catalans provinents de l’antiga Corona d’Aragó. Va ser tot un precursor del què ha estat la puixança econòmica catalana cap a l’exterior dels darrers segles, i que confio que no decaigui després d’aquesta situació excepcional en què ens trobem.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: