Lleida
4/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

26 gener 2020

Milions blancsAmb prop de deu mil esquiadors el passat cap de setmana, la temporada 2019-20 d’esquí al territori de Lleida ja s’ha inaugurat. És clau que la neu arribi a les cotes més altes abans del Pont de la Puríssima i que, amb les baixes temperatures, es permeti cobrir el 50% del territori esquiable, gràcies als prop de 1.500 canons que hi ha. Les reserves hoteleres pels dies de festa d’aquesta setmana, amb el 90% confirmat, ja estan gairebé plenes. Benvinguts a la nova temporada de neu! En total, les pistes lleidatanes, han invertit prop de vint milions d’euros, és la xifra més alta dels últims anys i doblant la de l’any anterior, tot per tal d’arribar a assolir l’1.500.000 de forfets (el darrer any vàrem passar dels 1,3 milions). Les xifres amb què ens movem per l’actual temporada són molt importants i segons l’estudi que el BBVA va presentar la setmana passada, arribàrem a nivells anteriors a la passada crisis. Hi ha més de 2.000 persones treballant de forma directa i prop de 7.500 de manera indirecta. De tots ells, els 53 que hi ha al ressort del Pla de l’Ermita de Boi-Taüll, han vist com podran continuar al seu lloc de treball després que un jutge de Barcelona acceptés l’oferta de l’empresa reusenca esquiades.com. Gran notícia per la Vall de Boí i gran aposta la que fa una empresa catalana pel territori pirinenc lleidatà. A Lleida, si parlem d’esquí alpí, la reina i la més gran del Pirineu, és l’aranesa Baqueira Beret i, la més petita, és la pallaresa Tavascan. La primera ha realitzat per aquest exercici una inversió de 12 milions destinats a nous canons, reformes a l’hotel i als equipaments. Tot això no afectarà en l’import diari que és paga per esquiar, que igual que l’any passat, valdrà 54,50 euros que és el que val el forfet d’un dia. I de la segona, se’n destaca com s’ha actualitzat en matèria de seguretat davant d’allaus i en la recerca de ferits davant d’aquest fenomen natural alpí.
Personalment elogio com les estacions del Pallars aposten per l’ecologia, el medi ambient i el territori. Eliminaran tots els envasos PET, posaran fonts d’aigua filtrada o bé apostaran, com a EspotEsqui, per un mirador nocturn amb vistes al Parc d’Aigüestortes, o bé a Portainé, es puguin fer rutes marcades pels boscos i accedir amb un trepitjaneu al Pic de l’Orri, tot per tal de poder observar el seu entorn. Port del Compte, al Solsonès, també aposta per l’ecologia i només consumirà energia produïda amb fonts renovables i 100% verdes.
I pel que fa a les estacions d’esquí nòrdic, és important destacar que el nostre territori tingui més de 160 quilòmetres de pistes (igual que tot el domini esquiable que hi ha a Baqueira) disposi de 100 circuits per a gaudir de la neu amb raquetes, i com la totalitat de les pistes, com Tuixén la Vansa, Sant Joan de l’Erm, Aransa i Lles de Cerdanya, ja compten amb sistemes d’innivació portàtils per tal de poder cobrir de neu les seves pistes. Estem davant de la millor temporada de la dècada (sempre que la climatologia ens ho permeti). Però considero que encara ens trobem ben lluny de la manera en com és gestiona conjuntament les estacions de la comunitat veïna. Sota la marca Aramon les promociona brillantment el govern autonòmic d’Aragó. Aconsegueix atreure esquiadors de tota Espanya durant els caps de setmana i els ponts hivernals; i com també gran quantitat d’escoles i alumnes en fan les seves setmanes blanques als complexos del Pirineu aragonés (la situació política catalana també ens ha afectat els darrers anys en captació de centres escolars de la península). També caldrà veure com el país veí, Andorra, supera l’absència dels esquiadors que Thomas Cook feia aterrar a l’aeroport d’Alguaire els darrers anys.
Vist des de dalt, davant dels 228 milions d’impacte econòmic que genera la neu en només cinc mesos, considero que aquest profit que traiem durant l’hivern, hauriem d’aconseguir expandir-lo també fins a l’estiu. Hem d’aconseguir que el Pirineu sigui un pol d’atracció turística durant tot l’any. Lleida no té platja ni grans parcs d’atraccions, però té grans extensions de natura amb un potencial turístic que molta gent encara no coneix i que a dia d’avui encara no n’hem sabut treure partit. Aixi doncs, com podriem arribar a fer possible que la muntanya sigui un atractiu turístic durant tot l’any?SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: