Lleida
13-26° C (pluja)
97% 26 km/h

14 octubre 2019

Nova gastronomia lleidatana



Com és habitual a la tardor de la nostra ciutat, hotels i restaurants esperen l’oportunitat de fer calaix després d’un estiu –que habitualment comporta– que el lleidatà s’escapi de vacances en un indret estival, o el que s’hi ha quedat, hagi aprofitat per visitar algunes de les terrasses que ofereix la ciutat, tot per tal de mitigar la calor de ponent. Els mesos de setembre i octubre són bons pels temples gastronòmics lleidatans, ja que a més de tenir les Festes de Tardor i la Fira de Sant Miquel, i hi ha també cada dos anys la Fira Municipàlia i la recent InnoCamping, amb tot això la tardor ja els hi surt rodona als hostalers! Aquests dos darrers certàmens, que són referents al panorama firaire nacional, ajuden que Lleida sigui visitada per professionals que generaran ingressos a la nostra ciutat, tot fent Turisme de Negocis. A més d’aquests dos punts de trobada que acull Fira de Lleida, durant aquest període també hi ha l’inici de les temporades de bolets i de calçots, fet que provoca que establiments de brasa i caragols, i d’altres temàtiques també, ofereixin plats basats en aquests fongs i aquests herbacis.
Però a més dels habituals i tradicionals espais culinaris lleidatans, els darrers mesos han sorgit noves apostes en què podem trobar cuina de la terra o bé d’altres indrets del món. Curiosament, moltes d’aquestes noves apertures, es concentren en la Zona Alta de la ciutat i en el Districte Mercat del Pla. Dit això, si el nostre paladar ens demana per la cuina de la terra, tradicional i mediterrània, haurem de deixar-nos caure pel nou Sheyton de Prat de la Riba o al Margotte de Rovira Roure, on en el primer i de la mà del David Molina (ex Crapula i del televisiu Deja sitio para el postre) ha liderat el projecte de reobertura d’aquest mític establiment lleidatà dels 80 i 90. I el segon espai, que aposta per portar a Lleida la cuina de tota la vida del Restaurant Amoca de Linyola, però amb tocs de classe i de bon gust que comporta el fet d’estar en un senyorial vial com en el que està ubicat. A l’altre costat de Ricard Vinyes s’obrirà en qüestió de dies la nova marca Presseguer, ubicat en un espectacular local de dues plantes amb una decoració càlida i amb grans finestrals que donen a l’avinguda de Balmes. El concepte culinari d’aquest nou restaurant serà el de la cuina mediterrània en totes les seves expressions. Molt a prop d’aquí també hi trobem, al Camp de Mart, el Sibaris, que en una suculenta barra de tapes i amb mitja dotzena de taules altes, l’Aureli (el propietari) voldrà que es pugui fer un dinar o un sopar amb cuina de racions gastronòmiques tradicionals i singulars. I tot just al costat, el Kaoma, que ens aproparà la nova cuina nikkei que està revolucionant la restauració actual a les grans ciutats (tant Kaoma com Margotte són del mateix grup empresarial amb altres referents com el Macao, Xicoira, Rita Coko, Clea Tushé,...). A les portes del Casc Antic, davant de l’antiga Església de Sant Martí, els propietaris del Blasi han obert dos establiments: el Gilda, que ha reobert amb un concepte de wine bar, i on a més de degustar les tradicionals ofertes gastronòmiques que hi havia, també es podrà beure un bon vi de Costers del Segre o d’altres DO nacionals. I finalment en aquesta mateixa plaça, s’obrirà la Carbonera, on els seus plats principals es gestaran amb l’ajuda d’un forn de carbó, tota una aposta en un espai, el Casc Antic, que requereix noves idees per tal de dinamitzar-lo més encara. En altres espais de la ciutat cal tenir en compte el nou Restaurant de l’Hotel AA Lleida (antic AC del Carrer Unió i amb una nova direcció lleidatana), on es voldrà, no només atreure el client que s’allotgi a l’Hotel, sinó també a la ciutadania que vulgui gaudir d’un bon àpat o requereixi espais grans i privats per a tota mena de trobada i celebració. I tot i que no és una apertura com a tal, cal lloar l’inversió que ha fet el Ferreruela, al carrer Bobalà i tot just davant de la redacció d’aquest diari. Amb una remodelació integral de la cuina i amb l’entrada d’en Gabriel Jove (antic cap de cuina del Xirricló de Balaguer), permetrà que en Gonzalo, alma mater del Restaurant, pugui sortir més a la sala, i recomanar i triar amb els clients els plats els quals voldran delectar-se gastronòmicament.
Vist des de dalt, és bo que a Lleida sorgeixin noves idees gastronòmiques o bé es renovin i s’actualitzin conceptes actuals. Lleida necessita que la gent jove crei noves ofertes i aposti per la seva ciutat. Confio que la restauració sempre sigui nostra (igual que altres proclames similars socials) i no caigui en l’oblit per culpa de grans cadenes de restauració nacionals i internacionals, de la mateixa manera que esta passant amb el comerç local. Si volem continuar promocionant els nostres productes autòctons, necessitem més emprenedors com els que citat en aquest artícle. Ara bé, caldrà que tinguem en compte que la gran major part d’aquests establiments nous, han tingut seriosos problemes en la recerca de personal que vulgui treballar en els seus restaurants. Complicat és trobar personal de cuina, però una utopia ha estat trobar personal de sala, caldrà que hi posem remei en aquesta situació.



SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: