Lleida
-1/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

20 novembre 2019

Quan el 40 es converteix en XLEl passat cap de setmana, bona part dels lleidatans ens hem bolcat amb la celebració de l’esperada festa de l’Aplec del Caragol. Ja són quatre dècades ininterrompudes de citar-nos un cap de setmana de maig (enguany al juny i molt calorós) per degustar caragols –cuinats de mil maneres i gustos– tot reunits en cercles d’amics, nomenats a l’Aplec colles o penyes. La festa, que ja és més que una tradició lleidatana, aplega més de 200.000 persones, genera el consum de 12 tones de caragols, aplega 107 colles que sumen 13.500 collistes i serveixen més de 5.300 menús a forasters que volen gaudir de la festa. Tot aquest ball de números s’ha realitzat des del passat dijous a la nit fins al diumenge a la tarda. En definitiva, una gran festa consolidada dins del panorama estatal.
Any rere any, amb en Josep Maria Valls de la Colla de l’Ordre del Caragol, ens felicitem mútuament pel sol fet de ser dels pocs que hem fet ininterrompudament les quaranta edicions de la festa. En Josep Maria, que donat que té una vintena d’anys més que jo, va ser un dels que va donar suport al Manolo Calpe (alma mater i fundador de l’Aplec) a fer que els inicis de la festa naixessin amb la màxima il·lusió i espenta possibles. En el meu cas, donat que actualment tinc 41 anys, el naixement de la festa el vaig viure més presencialment que no pas activament, ja que la meva mare, funcionària de la Paeria i participant de la Colla Caragolera Municipal dirigida pel Paco Vila (que era la colla de l’Ajuntament i ara nomenada La Salseta) va apuntar-nos al meu pare i a mi perquè formessin part d’aquesta bogeria que varen idear els Quan e 40 es converteix en XL 
Antoni Ballesté. Després de tantes edicions, de collistes que hàgim fet les quaranta edicions ininterrompudament, en deuen quedar ben pocs. Òbviament l’Aplec del Caragol és una festa que té els seus defensors i els seus detractors. De l’Aplec no es pot deixar de banda la seva capacitat de posicionar la marca Lleida dins del panorama estatal, de mostrar un gran esdeveniment gestionat durant tot l’any brillantment per un equip de persones, que de manera altruista vetlla perquè l’essència de la festa es mantingui (ho han fet els equips del Manolo Calpe i els del Xavi Perez) i pugui consolidar-se en un futur com una festa organitzada i gestionada eficaçment (ho està fent actualment l’equip del Ferran Perdix).
Aquells grups de lleidatans que no veuen amb simpatia aquesta festa, i que estan en el seu dret de poder pensar diferent, haurien de ser conscients que la gestió de la seguretat, de les infraestructures i de vetlla de què tot comenci i s’acabi bé, és una gran tasca que molt pocs estan preparats per poder fer-ho. Però de la mateixa manera que succeeix amb la Festa dels Moros i Cristians, les processons, les jornades castelleres o les festes majors, hom hauria de respectar les passions i sensibilitats de la resta de ciutadans, i valorar la gran tasca de l’equip que hi ha darrere.
Vist des de dalt, aquest selecte club dels que hem fet totes les edicions, estem il·lusionats que d’aquí a deu anys puguem arribar al mig segle d’Aplecs. Desitgem que en un futur, amb un possible condicionament dels Camps Elisis (estarem pendents de les inquietuds del nou equip de govern local) es triï per una millora del recinte (aigua, llum...) i, si es tramita una ampliació d’aquests, que l’Aplec pugui acollir noves colles per tal que sigui el més transversal possible i més obert a tothom. Personalment, felicito a la Fecoll per la manera com s’ho fan per poder tenir totes les sensibilitats presents. Enguany han creat l’Aplec XS per a famílies amb nens, amb més de 2.400 participants i amb vessant solidària inclosa. Reconec que ha estat una gran idea i desitjo que pugui repetir-se en les pròximes edicions. Si prenem les dades de la demografia aplequera que ens diuen que el 30% dels collistes tenen menys de 12 anys, la Junta ha de treballar seriosament per mimar la base per l’Aplec, ja que si ho continua fent així, el futur d’aquesta festa no cal dubtar que estarà ben assegurat!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: