Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h

23 febrer 2020

Sorpreses que et donen les trobadesDijous i divendres passat, i després de 30 edicions, vàrem tornar a la Seu d’Urgell més de 600 persones provinents del món empresarial de Lleida, Andorra i províncies veïnes, tot per tal de poder compartir experiències amb grans ponents, fomentar el nostre networking i buscar noves oportunitats empresarials que ens donarà el futur que ens espera.

Aquesta edició, en línia amb les darreres, hem pogut compartir casos amb empreses que exporten cada cop més, que generen ocupació, que augmenten la seva facturació... però contrasta el fet que la situació econòmica positiva que es viu, no va lligada a la tensió social que hi ha al país.

La falta de diàleg entre les administracions i la situació política entre Catalunya i Espanya, perjudica les accions polítiques que s’han de reflectir en el territori, i els empresaris assistents, hem coincidit que una nova relació entre Catalunya i Espanya seria la millor manera de tornar la tranquil·litat al carrer i a les inversions.

De totes les autoritats polítiques presents a les Trobades, en destaco el paper de les dues màximes que varen visitar-les. La del President de la Generalitat, Quim Torra, i la del ministre de Foment en funcions, Luís Ábalos, varen ser la cara i creu del que cada administració s’implica amb Lleida, el Pirineu i Catalunya. Del Molt Honorable en cal destacar l’anunci en primícia per als assistents que va fer durant el transcurs del matí del divendres.

Va aprofitar la Sala de Sant Bartomeu per comunicar que Barcelona havia estat escollida com la ciutat que allotjarà la nova supercomputadora europea Mare-Nostrum 5. Entenc que el President Torra li té una estima especial a les Trobades de la Seu i volia fer-ho públic allí, ja que feia un any exacte que havia participat inaugurant-les i essent aquell dels primers actes que feia com a autoritat màxima de Catalunya.

En el cas del señor ministro sento tristesa –també com a pilot d’avions que sóc– que el Ministeri que dirigeix anunciï una altra demora en la implantació del sistema GPS a l’Aeroport de la Seu-Andorra. Era obvi que les autoritats de l’Alt Urgell i d’Andorra presents, mostressin el seu enuig i estupor davant d’aquest nou anunci. 

Amb aquest fet, queda palesa l’actitud amb què les administracions tracten les dues principals trobades empresarials que és fan a Catalunya. A la de fa dues setmanes a Sitges, el President Torra va ésser rebut amb aplaudiments silenciosos, i el President Sánchez va ser aclamat per haver-hi participat.

I de veritat, no entenc com podia arribar-se a aquestes postures, quan el primer dels catalans va manifestar-se a favor de continuar amb els indicadors de creixement que hi ha, treballar pel Corredor Mediterrani i que Catalunya continuï liderant el creixement empresarial, i en canvi, el President del Govern espanyol no va anunciar-hi res i tampoc es va posicionar amb la petició que li va fer el President del Cercle d’Economia, Juan José Bruguera, a facilitar que les empreses retornin a Catalunya les seus socials que varen marxar durant el 2017.

Vist des de dalt, les Trobades al Pirineu d’aquest any, les de les tres dècades, han estat a l’altura del que realment són. Un gran punt de trobada empresarial, social i econòmic del nostre país i d’Andorra.

La Junta Directiva i el seu president, en Vicenç Voltes, ens han donat l’oportunitat d’escoltar casos lleidatans d’èxits empresarials, conèixer millor les start-up, saber el rumb de l’economia global, conèixer el futur de Google o dels robots, o a mi, com a president de l’Associació de l’Empresa Familiar de Lleida, m’han facilitat que hagi pogut fer cafè i intercanviar opinions amb els meus homòlegs de l’Associació de l’Empresa Familiar Andorrana, establint així noves línies de col·laboració futures.

Amb el nou paradigma que s’obre de nous alcaldes, consells comarcals i Diputació amb nous membres, flamant nomenat rector de la Universitat, o fins i tot, de la composició de les noves cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, caldrà que per la pròxima edició les sinergies es continuïn fomentant i les relacions treballin per enfortir-se molt més, ja que empresa i política estan destinades a anar de la mà, i ara, més que mai, és necessari que les relacions siguin fluides i cordials. 

En concret, al nou Ajuntament de Lleida que sortirà escollit aquesta setmana, li demano que no deixi de banda el sector empresarial lleidatà, i que de les primeres accions que facin, una sigui fomentar una gran trobada entre els nous actors que participaran en política local i els nous agents econòmics que hi haurà al territori. Hi ha moltes cares noves i cal saber quin es el futur que tots volem per Lleida, i com no, com podrem arribar-hi amb la força de tots els actors implicats que hi haurà en aquesta nova fita.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: