Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/h

31 març 2020

UE Balàfia, molt més que un club de futbolLa Unió Esportiva Balàfia és un dels equips amb més solera que tenim actualment en l’àmbit futbolístic de la nostra ciutat. L’equip d’aquest barri que en duu el nom, actualment està presidit pel Francisco Rodríguez, junt amb un important equip de col·laboradors que l’acompanyen. Inconformistes com són tots ells, i respectant l’herència del Sr. Lorite (ànima mater del club durant més de 40 anys) han volgut que el seu pas per la direcció de l’entitat no fos una simple estada de sis anys, ans al contrari, han volgut deixar-hi petjada. Per tot el que estan fent, i pel que segurament faran, se’ls ha de felicitar per tota aquesta important activitat que generen dia a dia.

El Balàfia va néixer l’any 1965, tenen un Camp Municipal que rep el nom d’en Manel Lorite. Aquest balafienc que ens va deixar el passat 2017 a l’edat de 78 anys, va treballar incansablement per tal de promoure l’activitat física entre els nens del barri i liderà un club esportiu amb el desig que en un futur fos un exemple d’inclusió.

L’esport és una peça importantíssima per l’educació dels menors, el Sr. Lorite i de forma absolutament desinteressada, ho va saber fer com ningú en aquesta zona de la nostra ciutat. Va entendre que el futbol era una eina d’educació, d’integració i de captació de valors per a noies i nois del barri. Aquesta gran tasca que va fer, li va permetre recollir en vida reconeixements com el 2011 de la medalla al mèrit esportiu de la Paeria, o com també, la insígnia d’or de la Federació Catalana de Futbol.

L’actual junta, que tal com he dit anteriorment, han volgut continuar desprenent valors en la seva gestió diària del club, treballen conjuntament amb la coordinació de tots els equips de futbol –que no en són pocs– i personalment, en destaco tres grans programes socials amb els quals estan implicats: El primer que han fet és el projecte “Escola de Valors”, on fomenten entre les escoles del barri (enguany ho faran amb altres de la ciutat), l’adquisició de valors entre els menors i que seran útils en la seva vida quotidiana el dia de demà. Compten amb la participació de 250 nens entre 8 i 10 anys amb risc d’exclusió social, i els conviden cada final de temporada a un torneig a les seves instal·lacions. 

Per un altra banda, han creat un equip Special Olympics de Futbol 7 conjuntament amb l’associació Pibody. El Nadal passat crearen un torneig solidari on els fons recaptats van anar a parar a l’IRB lleidatà. I finalment, enguany tenen un equip que milita a la 4a divisió catalana, el Balafia B, que està format per 18 jugadors i dels quals 14 tenen alguna dificulta funcional. L’entrenadora, l’Alba Suárez, té una plantilla masculina formada per futbolistes que van dels 15 als 54 anys. No han guanyat cap partit, han encaixat uns 150 gols i n’han marcat una vintena. 

Aquest equip, el Balàfia B, juga per un objectiu i curiosament és al revés que molts d’altres, no va als partits per tal de guanyar els trs punts, sinó que hi va a competir, a predicar la inclusió, a esforçar-se i a demostrar que tot és possible, i més en concret, en el camp de l’esport federat.

Vist des de dalt, el Francisco Rodríguez i el seu equip (directius, entrenadors, pares, futbolistes...) han continuat fent del Balàfia un gran equip, respectuós i exemple de valors a dins a i fora del camp. A més de tots els espònsors que recolzen constantment al club i les seves categories, en destacaria a quatre que han volgut anar més enllà amb aquest projecte esportiu.

Un és General d’Estudis, per haver recolzat el projecte de l’Escola de Valors, en segon lloc a Tallers Antoni Miquel per l’equip de Futbol 7, i finalment, a Autocars Gamón i al Restaurant McDonald’s Lleida pel suport al Balàfia B. D’aquest últim exemple en destaco la figura d’en Miquel Gamón de la societat dels transports per haver cedit un dels autobusos al Balàfia B per tal que pugui anar als desplaçaments fora de casa; i de la figura del restaurador Agustí Soler (que darrerament tant està fent per l’esport local i que segurament algun dia se li agrairà enormement aquesta altruista tasca que fa) col·labora al fet que les despeses de l’equip siguin mínimes per part del club.

Tota una gran tasca la que fan aquests lleidatans i aquest club local a fi que la nostra ciutat continuï essent un gran exemple d’inclusió i valors en l’esport de base.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: