Lleida
3/14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

21 novembre 2019

Un gran repte comú i personalDes de la tarda del passat dilluns, que he tingut l’encàrrec d’assumir un nou repte de representació en un ens històric lleidatà. El Plenari de la Cambra de Comerç i d’Indústria de Lleida, entitat a la qual sempre li he tingut una gran estima, m’ha escollit com a nou vicepresident tercer de l’entitat. Aquesta responsabilitat, causada accidentalment per la trista desaparició de l’estimat Josep Maria Russinyol, ha permès que passi de ser vocal de la institució a compartir amb els companys Manel Llaràs i Estanis Grau, una de les tres vicepresidències de la Cambra, i igual que la resta de l’equip que formen el Comitè Executiu (amb l’entrada també d’en Xavier Batalla que ocuparà el meu lloc vacant) formem l’equip que lidera en Jaume Saltó a la Cambra de Comerç de Lleida pels pròxims quatre anys.
La sobtada mort d’en Russinyol, que feia 30 anys que era a la casa, tot compaginant-ho amb l’activitat del seu despatx d’economistes i exercint de professor a la UdL, ha generat un gran buit a la Cambra. En Josep Maria era un homenot lleidatà, amant del sentit comú i de les bones maneres, va permetre que, primer, durant el mandat del president Simó, amb els seus tics crítics i innovadors; i després (per poc temps) amb el president Saltó, aportant la seva experiència i el seu rigor en el nou projecte que s’iniciava, pogués donar a la Cambra, tot allò que li havia donat. En Russi, que era pare de tres fills, tenia a la Cambra com la seva quarta filla. D’ençà que es va iniciar com a treballador de l’entitat assumint responsabilitats internacionals (especialment el de la fruita als anys 80), i a l’última dècada del segle passat, assumint tasques al Comitè Executiu fins al passat estiu, que sempre va treballar per oferir el millor per a l’empresariat lleidatà. En l’última legislatura, formant part de l’equip de Connectem Lleida, va aportar la seva saviesa del sector empresarial i econòmic lleidatà al projecte que s’iniciava, per finalment, deixar-nos orfes i provocant una absència que difícilment assumirem i que no serà gens fàcil de superar.
En el meu cas, amb aquesta nova responsabilitat, confio poder estar al nivell del Josep Maria, i no fallar a ningú amb totes les responsabilitats que se m’encomanin. Per dos motius aquest repte fàcil no serà. En primer lloc per igualar, o fins i tot, superar, la gran tasca duta a terme per l’anterior vicepresident, va deixar el llistó massa alt i la seva professional era enorme. I en segon lloc, perquè el món econòmic actual està en uns moments molt incerts. 
Els casos de les batalles comercials dels Estats Units amb la Xina, el Brexit, la recessió alemanya, el cas de General Electric o el recent de Thomas Cook o el fet de no tenir governs estables a l’Estat espanyol, provoca que l’economia lleidatana hagi d’immunitzar-se davant de tot aquest escenari mundial. Entitats com la Cambra han d’anticipar-se a escenaris adversos i trobar solucions per tal que l’empresariat local pugui continuar exercint la seva tasca de promotor econòmic del territori. Les comissions de treball que es varen aprovar en el Plenari del passat dilluns, marquen les línies estratègiques de l’entitat i el pla d’actuació pels pròxims quatre anys. Estic convençut que amb la realització d’una gran part d’aquestes inquietuds, el lobby que farà la Cambra davant de les administracions serà amb rigor, amb coherència i exercint la pluralitat que té encomanada, doncs és el paraigua que dóna representativitat a totes les institucions econòmiques del territori (patronals, associacions, gremis, autònoms i principals actors empresarials del territori).
Vist des de dalt, si utilitzem l’expressió de l’esportista Michael Jordan –amb una brillant actuació individual durant la seva etapa com a professional del basquet–, on deia: “El talent guanya partits, però el treball en equip i la intel·ligència, guanyen campionats”. L’equip que componem la Cambra de Comerç de Lleida, tant Comitè Executiu com Plenari, estem preparats per liderar el canvi que Lleida necessita, estem preparats per adaptar-nos a les noves necessitats que l’economia demana i desitgem que el nostre territori sigui un actor a tenir en compte pels nous escenaris globals que s’estan gestant. Però nosaltres sols no som ningú sense un equip que s’hi sumi, i ara, més que mai, cal que administracions i agents econòmics i socials, ens acompanyin i ens donin suport en aquesta nova etapa, ja que sense la seva ajuda, tots ens hi juguem molt!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: