Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h

31 octubre 2020

Una dècada per passar de l’ego a la comunitatEn deu anys hem constatat com ha canviat la societat amb l’acompanyament constant –per no dir dependència– dels mòbils. L’evolució que ha patit aquesta eina tecnològica, passant de només ser una eina de comunicació oral (trucades) i escrita (SMS), a esdevenir-se en l’actualitat en una eina amb multitud d’aplicacions, estar hiperconnectats amb les xarxes socials, ser un dels nostres principals canals de compra, fer millors fotos que les càmeres professionals, estar localitzats constantment...

No cal dir que psicològicament les persones han canviat molt en deu anys, i un dels culpables d’aquest canvi (a més de la crisi que vàrem patir) han estat els mòbils i la seva influència en les persones.

L’abús en l’ús habitual dels mòbils, ha provocat que l’ego de les persones hagi pujat de manera constant fins a posicions actualment insospitades. Quina podria ser la mostra més clara d’aquesta afirmació? Doncs una de les maneres que actualment utilitzem per valorar una persona, és pel nombre de likes o de seguidors que té en les xarxes socials.

És insospitada la dependència que tenen moltes d’aquestes persones per tal de tenir el màxim nombre de m’agrades al món virtual. Aquesta alta sensibilitat egocentrista, ha arribat en un moment màxim, ja que la sobreexposició a les xarxes i l’arribada dels millennials a la seva maduresa, fa posar en evidencia que s’està arribant a un punt d’inflexió.

Socialment es creu que amb l’aparició de noves plataformes s’intentarà recuperar el sentiment social. Es retornarà al concepte plural i en la recerca del nosaltres, tot per tal de fomentar una cultura col·lectiva. Gràcies a noves marques que sorgiran, la societat estarà immersa en cercar un nou sentit cultural al qual el seguiran les ganes de canvi que tindran.

Hi ha qui diu que durant aquesta nova dècada, amb l’aparició del 5G, aquest serà el nou fenòmen que marcarà les noves conductes socials. Òbviament la humanitat serà còmplice de com de manera real –donada l’alta velocitat, l’amplada de banda i un menor consum energètic– la domòtica i la intel·ligència artificial provocaran una revolució tecnològica mai vista.

Gràcies a la implantació d’aquesta nova tecnologia, veurem com els vehicles seran autònoms prenent decisions en temps real, com interactuen milions de dispositius que es troben al nostre voltant o com hospitals operaran amb robots mitjançant la realitat virtual i augmentada (a Barcelona ja es va fer una demostració al passat MWC).

O com els drons proliferaran pels espais aeris amb una gran quantitat de serveis que avui en dia són inimaginables. Tots aquests canvis ens portaran cap a una dependència extrema de les màquines, es farà realitat, per fi, la internet de les coses i no hi haurà activitat que no sigui ‘smart’. Les smart cities, el smart health, smart cars,...i una gran quantitat de noves actituds sorgides de la intel·ligència artificial.

Vist des de dalt, aquest afany que hem viscut des de l’inici d’aquest nou segle, el de generar tecnologia cada cop més puntera, haurà d’acompanyar-se amb protocols sobre quina seria la millor manera d’implantar-la.

Les màquines no ens hauran de retirar, haurà de ser la nostra ética la que prengui aquestes decisions, per tenir present que en l’ètica estarà el repte.

Si és així, que les màquines hauran d’ajudar a viure molt millor en comunitat, considero que el fet de treballar en equip per arribar a una causa comuna, permetrà que en un futur, aquesta actitud individualista que tenim actualment s’esdevingui en una de nova col·lectiva, associacionista i de col·laboració mútua.

Si arribem a aquest fet, no caldrà dir que les màquines hauran ajudat que la societat torni a fer-se forta amb la suma del tots els membres possibles. No cal dir que hi confio plenament en aquests canvis...SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: