Lleida
4/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

23 gener 2020

Uns pregoners com nosaltresLa passada setmana LA MAÑANA ens informava del pròxim pregoner que tindrà la nostra ciutat per les properes Festes de Sant Miquel. El Sr. Postu, tal com indicava aquest rotatiu, serà l’escollit enguany per pronunciar el Pregó de les Festes de la Tardor lleidatana. El líder d’aquest moviment social d’estima dels sentiments lleidatans, prendrà el relleu de la mezzosoprano de casa nostra Marta Infante, o d’altres que ho havien fet els darrers anys com el Santi Lapeira, la Mari Pau Huguet, l’Àngels Santa, Mag Lari o en Vidal Vidal.
Amb l’elecció del mediàtic Sr. Postu, la nostra ciutat tria un pregoner amb un fort tarannà social. Les seves contínues accions solidàries, les mofes al postureig a les xarxes socials i l’alta dosi de sentiments cap a la seva ciutat i rodalies, han estat els principals arguments pels quals la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions el tries com a pregoner d’aquest 2019. El regidor que la dirigeix, l’Ignasi Amor, ha manifestat que “fa temps que se li havia de fer un reconeixement com aquest”, i “aquesta era la persona més idònia per a canviar l’actual model que hi havia per l’elecció dels pregoners a les Festes de Tardor lleidatanes”. L’actual equip de govern s’ha capficat que a partir d’ara vol fer les festes menys institucionals i fer-les més enfocades cap a la ciutadania. El Sr. Postu, que de bagatge a l’hora de conduir esdeveniments no li’n falta –lidera el Cargolasso de l’Aplec del Caragol– ha manifestat la seva intenció de fer un pregó molt #lleidatanament, inclusiu, solidari i amb molt d’humor.
Aquest nou tarannà pregoner també ha tingut el seu símil a la ciutat de Tarragona, on gràcies a una iniciativa sorgida a les xarxes socials fa gairebé un any amb el hastag #boadapregoner, el consistori tarragoní no ha tingut més escapatòria que acceptar la reclamació digital per tal que el mític tascaman Eduard Boada sigui el pregoner de la ciutat mediterrània, rellevant així a la nadadora local i directora esportiva dels catastròfics Jocs del Mediterrani, la Teresa Bito Fuster, que va ser la pregonera del 2018. El Sr. Boada és conegut per haver estat el darrer propietari de l’establiment familiar Casa Boada, i que de l’any 1949 havia estat, primer una bodega i darrerament una tasca, oferint al seu local uns brillants entrepans i plats slow food a generacions de tarragonins, fins que va tancar fa pocs mesos per malaltia del propietari. Aquest restaurador, que també ha estat un bon creador de còctels, havia estat un dels promotors de la recuperació del Carnestoltes de la seva ciutat i havent representat en un passat la figura del Boter d’Honor, el que seria el nostre Pau Pi.
A Girona la figura del pregoner de les festes de tardor l’acostuma a liderar una associació local, és a dir, és un pregó col·lectiu, i a les festes de primavera és tria a una persona. I pel que fa a Barcelona l’escollida enguany és la Manuela Carmena (l’exalcaldessa de Madrid), que pren el relleu de l’actriu Letícia Dólera (coneguda entre d’altres per ser actriu de la pel·lícula REC del director lleidatà Jaume Balagueró), que va ser la pregonera del passat 2018.
Vist des de dalt, amb la tria del Sr. Postu com a pregoner de la nostra ciutat, Lleida premia, escollint a gent comú com nosaltres, l’honor de donar el tret d’inici de les Festes Majors de Sant Miquel. El Postu es mereix ser l’escollit d’enguany i ha de tenir present l’enorme repte que tindrà amb aquesta responsabilitat, ha d’arromangar-se per tal de fer un pregó alto astanding, crear l’escrit d’una manera simpàtica i, sobretot, posar èmfasi als nostres valors locals que tant defineixen actualment als lleidatans, i que ell tant bé els sap. Personalment m’agrada que els pregoners siguin persones amb aquest tarannà i és per això que també m’agrada que Ajuntaments, com el de Maials (el poble on va néixer el meu pare i que està en festes aquesta setmana), triï cada any per la Festa Major d’agost a pregoners vinculats o arrelats amb el municipi. Aquest any l’escollit ha estat en Francesc Segura, que va néixer al poble, va ser el director de l’oficina que el Banc Popular tenia a la vila, va estar vinculat durant molts anys al món del futbol base local lleidatà i també va ser col·laborador de LA MAÑANA durant molt de temps. Aquests consistoris que premien a ciutadans que no han estat mediàtics per grans motius, però que presumeixen de tenir alts sentiments locals, és una molt bona manera de fer-los-hi un dels millors reconeixements que se’ls hi pot fer en vida. Felicitats a tots aquells que algun cop heu estat escollits com a exemples civils i que per molts anys puguem premiar d’aquesta manera a moltes més persones que tant estimen la seva terra i les seves arrels.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: