Lleida
8/13° C (pluja)
97% 26 km/h

2 abril 2020

El futur de la informació i com ens ho diranL’ONG Reporters sense fronteres (RSF) ha publicat un estudi on es posa de manifest l’Índex Mundial de la Llibertat de Premsa, anunciant que per aquest 2019 s’està reduint el nombre de països que es consideren segurs.

Espanya és el 29è país d’un rànquing de 180 països estudiats a l’informe (quan va ser creat el 2013, era el 36è). No cal dir que els països nòrdics, encapçalats per Noruega, lideren aquesta classificació periodística. I com és d’esperar, les darreres cinc posicions les ocupen països com Vietnam, Xina o Corea del Nord. 

És curiós com en plena transformació digital, els mitjans de comunicació estan buscant el seu lloc i com s’estan adaptant a aquests nous escenaris futurs, però la clau d’aquesta sortida exitosa la tindrà la manera en què s’adaptin als nous temps, com gestionin aquests nous canvis accelerats que imperen en la societat actual i com no afectin a la llibertat de premsa.

És un tret comú que en molts països democràtics occidentals l’odi cap al periodisme i els seus treballadors s’hagi fet present, a la península Ibèrica els darrers anys no n’ha estat una excepció.

El cas català ha estat un exemple d’aquesta animadversió, i tot i que any a any ha anat millorant, no cal obviar com amb la crisi passada i amb l’inici de les sentències de l’Estatut, la situació va arribar a ser molt tensa. Tot i això, l’extrema polarització actual de la política catalana ha convertit el nostre país en un terreny hostil pels periodistes.

El periodisme, ben utilitzat, és l’instrument més actiu i més eficaç cap al progrés d’un país, i ben gestionat, ens ajuda a lluitar contra els lideratges tirans i dèspotes que encara manen en moltes regions mundials. A Espanya, considero que el fet de tenir una llei Mordassa a la premsa, no deixa de ser una forta amenaça cap a la llibertat de premsa plena.

Tot allò que perjudiqui que els periodistes no puguin treballar en llibertat de poder cercar la informació sota les màximes del secret que impera en aquest món, no és més que una violació cap als seus drets. La llei Mordassa, com és lògic, ataca en molts camps cap aquesta llibertat de recerca de dades, tot per tal de poder plasmar aquesta informació plural i contrastada que han d’oferir els informadors.

El futur periodístic va cap al camí de poder proporcionar al lector/usuari, aquella informació que vol llegir/escoltar. Les noves tecnologies i les xarxes socials, han aportat noves figures, com els community managers, SEO’s,... que tot i que varen néixer per la gestió de productes publicitaris i la gestió de les dades en productes de consum a Internet, actualment s’han convertit en nous periodistes que s’estan allunyant dels processos empresarials amb què varen néixer, fins a convertir-se en nous gestors de continguts a mida. Aquests nous paquets entre notícia, foto i vídeo, i una nova manera de distribuir les notícies, ha convertit el periodisme actual en una indústria de generar valor, fent-lo a mida de cada segment a què vol arribar.

És per això, que les grans capçaleres de comunicació, avui disposen de productes enfocats a què vols sentir, llegir o veure per a cada ninxo de mercat al qual volen arribar. Totes elles són noves maneres de fonts d’ingressos que ens porten cap a un nou concepte de periodisme.

Vist des de dalt, el periodisme continuarà sent un negoci tradicional, adaptat als nous temps i als nous mecanismes que disposarà, però mentre en països civilitzats i democràtics, com és el cas d’Espanya, hi hagi condemnes per delictes per apologia cap al terrorisme o insults a la corona cap als periodistes, no farà més que endinsar-se en un context informatiu perjudicial per a la llibertat d’informació.

L’odi cap al periodisme, a poc a poc, va escalant posicions, i quan hi ha odi es pot arribar a la violència, i amb aquesta, s’arribarà a la por. Davant del panorama actual que hi ha al nostre país, caldrà que tot això tinguem present...SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: