Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h

23 febrer 2020

Empresaris i/o/en políticaAquesta setmana s’està celebrant el tradicional Congrés de l’Associació de l’Empresa Familiar Espanyola. La ciutat escollida per l’organització d’enguany ha estat la ciutat de València –el fortí d’una gran família empresarial espanyola, els Roig de Mercadona–; i com no pot ser d’una altra manera, s’està debatent de la situació actual de les empreses, del país i de les famílies que tenen responsabilitats en l’economia de casa nostra.

Com és habitual en un esdeveniment d’aquestes característiques, hi ha múltiples taules rodones, conferències de prestigi amb grans ponents de rellevància internacional, generar networking,... i amb tota aquesta suma de fets, sempre surt alguna “perla” o afirmació amb molt de valor. De les que han sorgit aquests dies i que crec que hem de tenir-la en compte davant la greu situació política que viu el país en l’actualitat, em subscric amb el que va dir en José Manuel Entrecanales, president d’Acciona.

Davant de 700 directius i formant part de la taula rodona que rebia el nom de El paper clau de l’empresa familiar durant la crisi i la seva recuperació junt amb en Marc Puig dels Perfums Puig i en Simón Pedro Barceló del Grup Barceló, el Sr. Entrecanales ha estat agosarat i ha afirmat que: “Donat el deteriorament notable que té la política actual espanyola, és el moment de què directius empresarials preguin el relleu i tinguin més presencia en càrrecs polítics”. 

Acompanyant a aquesta afirmació ha sostingut que “ser polític és un càrrec fascinant que els empresaris haurien de fer algun cop a la vida” i com a colofó final afirma que: “hi ha una obligació peremptòria en aportar valors humans a la política d’aquest país”. Com és habitual en aquest tipus de cercles ja han començat a sorgir els que se sumen a aquestes afirmacions i els que no les comparteixen. A mi personalment m’agrada que sorgeixin aquests comentaris, ja que és reconegut que hi ha carència de polítics que hagin passat pel món empresarial i sàpiguen el que és dur a terme un projecte rellevant al capdavant d’una companyia.

A més a més d’aquesta absència de perfil empresarial en política, també és de recordar el baix perfil empresarial que tenen actualment els diferents interlocutors socials, i en especial els de la CEOE. En les altes confederacions sectorials espanyoles sovint et trobes empresaris en càrrecs directius que no són ni empresaris exemplars, i sovint ni empresaris. En definitiva, cal reflexionar d’aquestes relacions donat que actualment el sector públic està al servei del privat, i no al revés (com molta gent s’imagina). És per això que la societat identifica actualment el públic amb què és bo, i el privat amb què és dolent, quan sorprenentment tot el que esta passant en l’àmbit públic es genera gràcies a l’activitat del sector privat.

Vist des de dalt, en els temps actuals s’ha de reconèixer que els empresaris s’han d’anar apropant més a la societat actual, no han de ser vistos com uns marcians, ja que som uns personatges als que agrada senyalar-nos i atacar-nos constantment. 

Ara que ja sembla que estem sortint de la crisi passada, considero que és un bon moment en què els empresaris comencin a participar més activament en la política i en els diferents òrgans socials que té la nostra societat. S’han d’aportar nous valors, sorgir nous líders, fomentar grans canvis socials i forjar la societat del futur. Em quedo amb unes paraules que em va dir aquesta setmana el President de l’Associació de l’Empresa Familiar de Lleida, en Gonzalo Cano, on sempre recorda una cita de la seva família que diu: “Sempre has d’aportar a la societat, el que la societat t’ha aportat a tu; és per això, que d’alguna manera o altra, un s’ha d’implicar en alguna activitat social dins la seva comunitat”.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: