Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/h

31 març 2020

Reptes de les empreses familiars a LleidaAquest mes de maig farà sis mesos que vaig assumir la responsabilitat de presidir l’Associació de l’Empresa Familiar de Lleida. Han estat 180 dies liderant una entitat amb una junta molt cohesionada, activa i que representa algunes de les moltes sensibilitats que tenen les empreses familiars lleidatanes.

Aquest equip esta treballant per tal que els quatre anys vinents la nostra entitat estigui ben representada en el nostre territori, transmeti les particularitats a les quals s’exposa diàriament i defensi els interessos comuns que tenim tots els seus socis.

La nostra activitat dels darrers mesos s’ha basat en: inaugurar unes noves instal·lacions al Parc Científic de Gardeny, estreta col·laboració amb la càtedra de l’Empresa Familiar que tenim a la Universitat de Lleida, captació de noves empreses membres, organitzar ponències de temàtica empresarial familiar, hem col·laborat en l’edició d’un llibre, i ens hem reunit amb altres entitats similars a la nostra i amb administracions públiques de la nostra província.

Pels pròxims mesos volem continuar organitzant activitats pels nostres socis i fer més present l’entitat en les associacions locals, com és el cas de la Cambra de Comerç, que un cop hi hagi un nou plenari constituït amb un nou President, desitgem que acceptin la nostra proposta de poder tenir un Vocal Consultor dins del nou equip que es constituirà.

En definitiva, ha estat un període molt actiu i molt productiu! Fent un estudi de les empreses familiars que hi ha a Lleida, observem que aquests negocis gaudeixen d’una molt bona salut, però tenim algunes mancances que hem de tractar-les com cal per tal de poder assegurar-nos un bon futur. El principal tema que preocupa en moltes d’aquestes empreses, és el del relleu. La successió és un fet que s’ha de planificar quan encara no pertoca, cal tenir-lo estudiat, reflectit i ben planificat.

La major part de les empreses familiars lleidatanes estan immerses en la segona generació (més d’un 50%), un 15% estan en la tercera i poc més del 7% estan en la quarta. Més d’un 50% de les empreses familiars tenen entre 3 i 5 membres de la unitat familiar treballant en la mateixa empresa. Un 75% de les empreses lleidatanes acostumen a tenir el patrimoni empresarial separat del patrimoni familiar. I poc més d’un 82% no tenen prevista la data per a fer el relleu generacional empresarial.

Les dades ajuden a saber com estan les nostres empreses familiars, que són més del 90% de les societats que hi ha actualment al nostre territori. Des de l’associació sempre recomanem que les famílies propietaries no depenguin en la totalitat de l’evolució de l’empresa. Si les empreses tenen una tresoreria solvent i els indicadors indiquen un bon funcionament, ens transmeten que les empreses estan fortes. 

També acostumem a aconsellar la presència de directius externs en cas d’existir problemàtiques familiars dins l’empresa; aquests actors aporten un nou camp de visió del negoci (i molt més ampli), professionalitzen la gestió i ajuden en la presa de decisions. I finalment, recomanem a les famílies que es conscienciïn en tenir present les responsabilitats civils i penals que es deriven dels administradors i consellers de les empreses, així com també tinguin present la planificació fiscal en el relleu.

És curiós, però quan surt aquest tema, de retruc sorgeixen qüestions com què passarà amb la direcció?, com es transmetran les participacions?, que passa si algú se les vol vendre? I si se les queda un altre membre de la família... En definitiva, preguntes que posen un ai al cor pel que fa al futur de la viabilitat empresarial dels negocis i l’harmonia familiar.

Vist des de dalt, a Lleida, a grans trets, som conscients que les fortaleses en les empreses familiars es basen en les àrees de negoci de les mateixes, i les febleses radiquen més en els àmbits familiars d’aquestes. En aquest darrer aspecte, les famílies empresarials que millor tenen encarrilat el futur, són les que tenen una bona comunicació entre tots els seus membres.

En base aquesta darrera afirmació, personalment, considero molt important que en el sector empresarial el diàleg sempre ha de ser-hi present. Els diferents actors i agents econòmics que participen en el món empresarial local, sempre han de tenir una molt bona relació personal entre ells, siguin de la patronal que siguin, del gremi que representin o de l’associació que en formin part.

En un territori com és Lleida, la cohesió de totes les entitats és fonamental per tal de treballar col·lectivament per tal de cercar el millor futur del nostre món econòmic i empresarial. Davant la nova composició que sorgirà els propers dies de la Cambra de Comerç, cal que tots els nous actors que seran escollits reflexionin profundament per tal de cercar el millor diàleg possible entre ells, per tal de tenir un territori potent, i com no, una Cambra excel·lentment governable. Fem-ho bé, doncs ens hi juguem molt tots plegats.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: