Lleida
7/21° C (boira i sol)
97% 26 km/h

29 octubre 2020

De sis en sisAhir es publicà al Diari Oficial de la Generalitat la nova mesura: les nostres reunions familiars i socials passaran a ser d’un màxim de sis persones, llevat convivents. Aquesta mesura antiCovid-19 tindrà una durada de quinze dies.  Altrament, les quarantenes per als contactes estrets de positius han passat de catorze a deu dies. L’OMS afirmà que les quarantenes de catorze dies són “conservadores”, per la qual cosa molts països han reduït terminis. Inclús hi ha estats europeus que ho han deixat en una setmana.

És curiosa la perversió del llenguatge, atès cert consens especialitzat sobre la bona opció de quarantenes quinzenals. Parlen de mesura conservadora en lloc de dir que, a mig i llarg termini, és insostenible econòmicament, entre d’altres factors.  I com bé sabem, en els darrers mesos, les nostres vides en relació amb qüestions sanitàries es mesuren per quinzenes. No ve d’aquí; en quinze dies podrem valorar aquesta combinació de mesures. I tinguem present que les previsions són que els indicadors s’incrementaran els propers dies. 

I ara, parlem de Madrid? Els governs central i autonòmic han tingut una setmana galdosa. Amb una situació pandèmica descontrolada i portaveus de col·lectius sanitaris dient que no quadra la realitat hospitalària amb les dades oficials, la Comunidad de Madrid és un desgavell, amb una gestió política i institucional “trileres”. Restriccions i mesures laxes i inefectives, amb entrada en vigor diferida... pobres madrilenys.

En les darreres hores he pogut llegir i escoltar declaracions de Daniel López Acuña, epidemiòleg i exdirector de crisis de l’OMS. Realista, dur i contundent: les mesures anunciades no van enlloc; sense fonament epidemiològic, irresponsables i que costaran vides. Una veu reconeguda i compartida per molts dels seus col·legues. 

I no oblidem Margarita del Val, viròloga del CSIC, que comparteix l’argument anterior sobre el confinament per zones, amb un volum de població tan elevat. La Comunidad ha ignorat volgudament les recomanacions ministerials.

Però realment resulta indignant com han gestionat les reunions polítiques i, suposadament, de gestió i col·laboració. Un pim-pam-pum lamentable que té a la ciutadania entre atònita, emprenyada i acollonida. En un temps on cal eficàcia, empatia, bona gestió i contundència perquè clarament estem parlant de vides humanes, Ayuso continua instal·lada en la demagògia i la confrontació sistemàtica, amb uns interessos polítics ben clars per sobre de qualsevol altra cosa. 

I per la seva part, Sánchez tampoc s’ha imposat de moment. El ministre Illa ha qualificat l’escenari de preocupant i ha avisat que Madrid tindrà setmanes molt dures. En qualsevol cas i amb rodes de premsa paral·leles, els han ignorat, no estan d’acord amb les mesures preses però, i si la cosa no canvia, no pensen declarar l’estat d’alarma a la Comunidad. Veurem.

Recordar ara com Ayuso, presidenta del territori amb més número de casos d’Europa, demanava l’ajuda del govern central sembla una broma de mal gust. Immigració, performance, contradiccions, imposició de la seu autonòmica... i moltes banderes. Aquest és el resum dels seus arguments. Que tingueu bona setmana, serà intensa.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: