Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

23 setembre 2020

La data. Voler o poderEl marge temporal fins al 3 de novembre és insuficient per a Trump. Ell considera que necessitarà més temps per a donar la volta a una intenció de vot que li va en contra, amb unes enquestes preocupants per al seu equip de campanya. Amb aquest panorama, el president ha tingut una nova ocurrència: vol convocar les eleccions amb posterioritat a aquesta data. L’argument és que es preocupa per la gent, i que no vol eleccions fins que els americans puguin votar adequadament i segura, sense incidències. 

La qüestió és: Trump pot posposar les eleccions? Doncs no, el president no pot prendre aquesta decisió unilateralment. 

El resum seria que la data de les eleccions generals d’Estats Units s’estableix per legislació federal, i per canviar-la caldria una nova llei promulgada pel Congrés, amb signatura presidencial i amb la possibilitat d’impugnació judicial. I no oblidem que legisladors demòcrates i republicans van donar la resposta immediata que no hi hauria nova data electoral. 1a foto.

El vot per correu és una realitat i tira per terra l’argument del president, sent una rèplica que li ha etzibat tothom. Doncs res, nou argument de Trump: si hi hagués un nombre important de vots per correu, les eleccions serien fraudulentes (sic). Sobre el vot per correu, sols dues dades: l’estat de Washington, per exemple, sempre vota per correu molt majoritàriament i, per cert, Trump va votar per correu en les darreres eleccions. 2a foto. 

Llavors, tema resolt? No. I aquí arribem a allò de “Mama, por...”. A dia d’avui, no hi ha antecedents ni evidències de fraus en els vots per correu. Els nord-americans han votat durant guerres i crisis sense cap canvi conjuntural, ja que les eleccions generals es van fixar el primer dimarts després del primer dilluns de novembre des de 1845. I amb aquests fets, què pretén Trump? Senzillament i perillosa, generar la por suficient per a poder qüestionar els resultats electorals del 3 de novembre que, si no canvia molt l’escenari, no l’afavoreixen. Sembla que no pensa marxar, encara que els seus conciutadans el treguin de la Casa Blanca votant.

Davant el càstig pels problemes racials i per la mala gestió de la pandèmia, entre d’altres, el descrèdit de la institució presidencial i una caiguda econòmica evident, Trump va a per totes.  Qualsevol missatge emès per la Casa Blanca té ressò mundial i molts analistes internacionals han posat el crit al cel per aquest motiu. Posar en dubte el procés democràtic del seu propi país fa que Trump sigui un perill global, principalment pensant en els líders de països “poc democràtics”. Cap lideratge i terra cremada, dins i fora del país. 

L’Estàtua de la Llibertat i els Founding Fathers of the United States ploren pels racons.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: