Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

14 agost 2020

La tossudesa de la realitatL’OMS assegura que la pandèmia de la Covid-19 s’accelera i que entrem en una fase nova i perillosa. Aquest és el titular. Dijous passat vam assolir un nou rècord: 150.000 nous casos de contagis per Covid-19 en un dia a tot el món, amb una clara acceleració a Amèrica i al sud-est asiàtic. 

No és paranoia, simplement són dades, la foto de la situació. La realitat és tossuda, encara que els estruços corren tranquils pels carrers (ho dic per allò de la seva particular tècnica...). L’OMS ha dit que virus detectats a Nova York o al Japó eren d’origen europeu. I al rebrot de la Xina, concretament a Pequín, passa el mateix, segons el genoma del coronavirus que s’ha fet públic. 

Res no serà “normal” fins que no hi hagi un tractament i/o vacuna efectiva. Com diu un amic, estem a la fase Can Pixa. De nosaltres depèn. Si us plau, podem ser prudents? Podem mantenir les mesures sanitàries bàsiques i de protecció? Podem estalviar-nos possibles rebrots? Darrerament comencen a aparèixer opinions i articles de fonts qualificades que van més enllà de la immediatesa.

Centres científics d’investigació biomèdica europeus ja han dit la seva: la pandèmia ha demostrat que Europa no està suficientment preparada per a garantir la seguretat dels seus ciutadans durant una crisis sanitària com aquesta. 

La investigació científica necessita temps i recursos, i aquesta és la qüestió. UE-Life reclama un augment del pressupost científic, fins arribar als 150.000 milions d’euros en el període 2021-2027, un 50% més que l’actual proposta de la Comissió Europea. També demanen que cada país dediqui un 3% del seu PIB en investigació, com ja fa Alemanya. Segons les darreres dades publicades a l’INE, Espanya va gastar en I+D un 1,24% del PIB el 2018.

Aquestes dades i aquest debat són rellevants, ja que impliquen fer un replantejament de quina Europa i quin estat es volen aconseguir. Ser competitius i liderar la investigació i el coneixement, o bé continuar depenent de sectors esgotats i models caducs. La Covid-19 ha estat la gota que ha vessat el vas i repensar el futur és ineludible. 

Per cert, “[…] González està d’acord amb la formació d’un grup de mercenaris sota el control de l’exèrcit per a combatre els terroristes, al marge de la llei”. Doncs ja està. La CIA ha desclassificat papers. I ara, què?SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: